TZ: Milan Kozelka v Domě pánů z Kunštátu

Milan Kozelka / Na cestě / kurátoři: Vladimír Havlík, Pavlína Morganová, Jana Písaříková / Dům pánů z Kunštátu / Brno / 11.5. – 19. 6. 2022

Výstava celoživotního díla performera a literáta Milana Kozelky s příznačným názvem Na cestě doputovala do Domu umění města Brna – konkrétně do výstavních prostor Domu pánů z Kunštátu, kde bude k vidění od 11. května do 19. června. Vernisáž proběhne v úterý 10. května od 18 hodin a v rámci programu vystoupí skupina Vítrholc, která prezentuje především současnou autorskou poezii včetně básní Milana Kozelky v originálním hudebním electro-bigbítovém podání.

Milan Kozelka zanechal v českém umění zejména osmdesátých a devadesátých let nesmazatelnou stopu a za svůj život ovlivnil řadu odlišných osobností – stejně tak, jako řada odlišných osobností ovlivnila jeho samého. Jeho život se vždy nesl ve znamení nacházení nových podnětů a inspirací, toulání se a provokování. Už v sedmnácti letech odešel ze školy i z domova, putoval mezi mnoha místy, aniž by se někde natrvalo usadil, a pohyboval se ve velmi různorodých komunitách. Od šedesátých let se věnoval psaní poezie inspirované americkým beatnickým hnutím, na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let jej zaujalo akční umění. Věnoval se i výtvarné tvorbě, největší pozornost si ale získaly jeho land-artové a body-artové performance.

Výstava Na cestě a její doprovodná publikace Svázáno do Kozelky, kterou vydalo nakladatelství Větrné mlýny, jsou první ucelenější prezentací Kozelkovy rozsáhlé a rozporuplné tvorby, kterou připravil kurátorský tým ve složení Vladimír Havlík, Pavlína Morganová a Jana Písaříková. Velkou roli v přípravě projektu sehrál i sběratel Vladimír Meistr, díky jehož archivu se podařilo Kozelkovu performativní a literární tvorbu podrobněji zmapovat.

Retrospektiva Milana Kozelky měla premiéru v Galerii výtvarného umění v Chebu v minulém roce, v pozměněné podobě se prezentovala v Domě umění Ústí nad Labem na začátku tohoto roku a nyní se s dílem tohoto výjimečného umělce může v plné šíři seznámit i brněnské publikum, opět trochu v jiné podobě. Výstava v Domě pánů z Kunštátu vedle dokumentace z archivu Vladimíra Meistra a kreseb zapůjčených z Galerie Benedikta Rejta v Lounech představí i nově objevené práce Milana Kozelky po roce 2000, které se zachovaly v jeho laptopu.

V rámci doprovodného programu se kromě zmíněné vernisáže a tradičních komentovaných prohlídek dále uskuteční například debatní večer na téma performance, literární večer nebo tematicky zaměřený workshop. Více informací o doprovodném programu najdete na webových stránkách www.dum-umeni.cz.