Ve věku 102 let zemřela historička umění a mecenáška Meda Mládková

3. 5. 2022ČTK Infoservis

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Nadace Jana a Medy Mládkových a Muzeum Kampa, které Mládková založila. Známá byla jako propagátorka tvorby malíře Františka Kupky, s nímž se osobně poznala, i jako žena, která přes někdejší železnou oponu pomáhala českým umělcům druhé poloviny 20. století.

Od otevření Muzea Kampa s Mládkovou spolupracoval historik umění Jiří Machalický. "V roce 2000 jsem odešel z Národní galerie a už jsem se nějakou dobu znal s Medou Mládkovou. Ona mi nabídla, abych nastoupil v Muzeu Kampa. To jsem s radostí přijal a měl jsem příležitost tam udělat řadu výstav," řekl dnes Machalický ČTK.

Připomněl, že kromě atraktivní sbírky děl Františka Kupky muzeum spravuje také díla umělců druhé poloviny 20. století, které Mládková shromáždila. Obsahovala je dříve i stálá expozice muzea. "Je to české, slovenské a středoevropské umění, to znamená v jejím pojetí polské, maďarské a tvorba umělců národů bývalé Jugoslávie. Chtěla se ve svých sbírkách soustředit na národy, které byly pod nadvládou Sovětského svazu," uvedl. Mládková při svých cestách z emigrace do vlasti podporovala tuzemské umělce nákupy jejich děl.

Od roku 1983 do Československa už jezdit nemohla, tak jezdila alespoň do dalších zmíněných zemí. "Dokázala si sehnat vynikající poradce, pro české umění to byli především Stanislav Kolíbal a Jindřich Chalupecký, kteří ji přiváděli do ateliérů, kde byla nadšená a začala sbírat umělce, kteří jsou dnes v její sbírce zastoupeni," řekl Machalický. Stálá expozice v této podobě již v muzeu není, připomínají ji plastiky na dvoře muzea. Ve stálé expozici muzeum připomíná především Františka Kupku a svůj program doplňuje krátkodobými výstavami.

"Stávající kolekce děl Františka Kupky je rozsahem menší, než je kolekce v Národní galerii Praha, je ale koncentrovanější ve smyslu zacílení na určité období. Práce z této kolekce jsou pravidelně vystavovány na všech Kupkových retrospektivách, často právě dvojice Amorfa - Dvoubarevná fuga z Národní galerie Praha a Amorfa - Teplá chromatika z Muzea Kampa - jde o první dva nefigurativní obrazy vystavené na veřejnosti na Podzimním salonu v Paříži v roce 1912," řekla ČTK hlavní kurátorka Galerie hlavního města Prahy Helena Musilová.

Sbírka Kupkových děl spravovaná nadací Mládkových podle Musilové obsahuje důležitou kolekci prací na papíře, zejména studie k obrazům, které dokládají Kupkovy myšlenkové postupy. Pilíři sbírky pak je několik olejomaleb, které patří ke klíčovým obrazům v přehledu jeho tvorby. Komplet doplňuje archiv, ve kterém je řada dobových novinových výstřižků, plakáty, korespondence a katalogy. "Kolekce dobře mapuje Kupkovu cestu k nefigurativnímu umění, a to, na rozdíl od Kandinského nebo Maleviče, právě přes zobrazení figury," vyzdvihla Musilová význam děl shromážděných Medou Mládkovou, jak ho vnímají historikové umění a kurátoři.

Meda Mládková zemřela dnes v brzkých ranních hodinách, uvedl předseda správní rady nadace Jiří Pospíšil. "Celý život věřila myšlence: 'Přežije-li kultura, přežije národ' a tato její myšlenka po ní zůstane," dodal. Za mimořádnou osobnost s nezlomnou vůlí a pevnou vírou v to, co dělala, označil Mládkovou ministr kultury Martin Baxa (ODS). Lítost nad úmrtím čestné občanky Prahy vyjádřil na sociální síti také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách. Od roku 1948 žila v emigraci, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům. V letech 1955 až 1960 studovala dějiny umění v Paříži. Ve francouzské metropoli se seznámila s malířem českého původu Kupkou, jehož díla začala intenzivně sbírat.

Po smrti manžela Jana Mládka v srpnu 1989 Mládková na jeho přání celou kolekci věnovala Praze. Po revoluci pro ni vybrala zchátralou budovu Sovových mlýnů a založila nadaci.

Objekt budoucího muzea získala Praha od státu v roce 1997 a Mládková si Sovovy mlýny pronajala od města na 99 let. Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Kupky, sochy Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985. Svou sbírku před smrtí v roce 2002 věnoval nadaci Mládkových básník, výtvarník a sběratel umění Jiří Kolář.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK