TZ: Umělci Studia PRÁM v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech

Dominik Běhal, Veronika Durová, Martin Herold, Josefína Jonášová, Roman Kvita, Pavlína Kvita, Magdaléna Roztočilová, Jakub Roztočil, Nepheli Barbas, Adam Železný, Adam Trbušek, Andrea Sobotková (Umělci Studia PRÁM) / Jsem prostorem, v němž jsem / kurátor: Richard Drury / Galerie U Bílého jednorožce, kostel sv. Vavřince / Klatovy / 9. 4. 2022 – 26. 6. 2022

Výstava Jsem prostorem, v němž jsem, představuje díla mladých umělců, kteří působí ve společné blízkosti (i spřízněnosti) v ateliérech Studia PRÁM v pražských Vysočanech. Spektrum jejich tvorby je přirozeně rozrůzněné – od sochařského realismu přes aktuální podoby malířství a tvorbu na pomezí designu a volného výtvarného projevu až po konceptuální instalaci. Přes jasně se lišící postupy lze u nich cítit zřetelnou vzájemnou příbuznost v tom, že neopovrhují tradičními uměleckými technikami ani formami kulturního dědictví, ale v duchu „experimentální kontinuity“ na ně navazují inovativním způsobem.

Zastoupení umělci se věnují jemným strukturám paměti, řeči mýtu a podvědomí, způsobům chápání lidské tělesnosti, cestám k duchovnímu přesahu, procesům vzniku a zkázy, ale i otázkám hybridní přírody či defragmentace reality. Neopovrhují odvěkým (přitom v posledních letech natolik zproblematizovaným) pojmem krásy, svou tvorbou přitom kriticky reflektují „roztěkanou“ globalizovanou společnost, v níž žijeme. Tematickým východiskem výstavy je sdílená úvaha zúčastněných autorů v rovině osobního vnímání, tvůrčí praxe i komunitního života ve Studiu PRÁM: Co vše pro mě znamená prostor? Jak ho reflektuji a vyjadřuji svůj vztah k němu? K podobnému zamýšlení jsou tímto vyzváni i galerijní návštěvníci. Název výstavy je odvozený z verše básníka Noëla Arnauda citovaného v knize Gastona Bachelarda Poetika prostoru.

Výstava se uskutečňuje ve dvou paralelních částech: v Galerii U Bílého jednorožce a jako environmentální site-specific instalace Adama Trbuška a Andrey Sobotkové v kostele sv. Vavřince. Ukazuje odlišné (ale přesto v mnoha ohledech spojené) rozměry tvorby tohoto okruhu současných umělců.