TZ: Ka3ka3 v Galerii Edikula

Ka3ka3 / Modré světlo / kurátorka: Kateřina Kotápišová / Galerie Edikula / Brno / 20. 4. – 22. 5. 2022

Galerie Edikula zahajuje výstavní program jarního semestru výstavou Ka3ka3 Modré světlo, projektu reagujícího na fenomén stále se rozrůstajících sociálních sítí a s nimi spojené proměny mezilidských vztahů. Instalace je tvořena textilním závěsným objektem, se kterým mohou diváci interagovat manipulací s kapsami, do kterých mohou vkládat vzkazy. Galerie Edikula tímto projektem pokračuje ve vystavování instalací v původním prostoru využívaným před pandemií, ve výklenku na chodbě budovy C Filozofické fakulty MU na ul. Arne Nováka 1.

Vernisáž výstavy se koná jako součást programu festivalu Brno Art Week. Ve čtvrtek 21. 4. v 15 hodin bude na festival navázaná výtvarná dílna s autorkou Ka3ka3.

Předchozí výstava Mimo osu Pavla Matouška a Václava Dvořáka představila velkoformátové fotografické tisky, které byly poprvé prezentovány souběžně v obou výstavních prostorech Galerie Edikula Fotografie byly k vidění nejen v prosklené stěně Čítárny FF, ale po rozvolnění protiepidemických opatření  se výstava  rozšířila i do původních prostor uvnitř univerzitní budovy..

Nynější výstava bude k vidění v původním prostoru Budovy C, Diváci se mohou těšit na site specific instalaci s názvem Modré světlo reflektující svět sociálních sítích a dopad, který na nás mají. Je především výsledkem hledání souvislostí mezi digitálním světem a mezilidskými vztahy, ale také sémantické proměny, která je s nimi úzce spojena. K zachycení těchto proměn volí autorka médium závěsného objektu vytvořeného fragmentací kusů oblečení svých přátel, které následně spojuje pomocí chemlonových přízí. Vytváří kapsy, jež jsou součástí objektu a nepřímo odkazují k tématice sociálních sítích v podobě neustálé potřeby kontrolovat naše telefony, tím, že si saháme do kapes. Tyto kapsy pak podvědomě vybízí návštěvníky k interakci, divák do nich může sahat, vytahovat zprávy umístěné v kapsách a vkládat své vlastní. Ka3ka3 tak vytváří jakousi nadstavbu sociálním sítím, které přenáší zpět do fyzického světa v pobodně tohoto závěsného kokonu. Název Modré světlo sjednocuje odkazuje nejen na logo jedné z hlavních sociálních sítí Facebooku, ale také na modré světlo, které vyzařují samy obrazovky. Diváci se mohli s umělkyní setkat na výstavě v Gallery Pragovka.

Galerie Edikula tímto projektem navazuje na předchozí výstavy Modrého světla například v Oblastní galerii Jihlava (2021) a na festivalu Sochy v Zahradě, který se koná každoročně v Kroměříži (2019). Sjednocujícím prvkem výstav je vždy modré světlo, které v sobě manifestuje hlavní téma sociálních sítí a internetu obecně.

Akce je financována ze Stipendijního programu pro podporu spolkové, kulturní a umělecké činnosti studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Otevírací doba/Opening hours: 7-20 (Budova C FF MU)

VSTUPNÉ - ZDARMA / ENTRY - FREE