TZ: Liliana Zeic v Galerii ArtivistLAB

Liliana Zeic / Group Practices / kurátor: Tomek Pawłowski-Jarmołajew / Galerie ArtivistLAB / Praha / 23. 4. - 31. 5. 2022

Výstava v ArtivistLABu, která představuje sérii prací "Group Practices" vizuální umělkyně a aktivistky z Polska Liliany Zeic, je její první prezentací tvorby v České republice. Projekt zahájený v roce 2019 obsahuje sérii rozhovorů a fotoportrétů skupin feministických aktivistek působících v různých polských městech, které jsou spojeny s Black protest nebo Women’s Strikes – celonárodním hnutím reagujícím na pokusy omezit zákon o potratech v Polsku. Během setkání se skupinami z měst jako Bydhošť, Toruň, Kladsko nebo Poznaň se Zeic zaměřuje na zkušenosti, výzvy a cíle oslovených aktivistů a aktivistek, stejně jako na myšlenky společenství, které praktikují. Cyklus tak odhaluje pozadí aktivistické práce, reflektuje neviditelnou práci, prekarizovanou infrastrukturu a osobní vztahy jako jádro odbojové praxe.

U příležitosti výstavy v Praze bude cyklus doplněn o práci pražského kolektivu Ciocia Czesia, který byl k projektu přizván. Ciocia Czesia, která vznikla na podzim roku 2020 během velkých pro-choice protestů v Polsku pod hlavičkou Ogólnopolski Strajk Kobiet (Celopolská stávka žen), poskytuje pomoc polským občanům s přístupem k legálním a bezpečným potratům v České republice. Je součástí sítě Abortion Without Border sdružující podobné organizace působící v dalších evropských zemích jako jsou Německo, Rakousko nebo Nizozemsko. Po dobu trvání výstavy bude ArtivistLAB sloužit jako dočasné útočiště pro CC, které jim poskytne fyzický prostor pro jejich provozní záležitosti a rozvoj.

Liliana Zeic (Piskorska) - narozena v roce 1988, výtvarná umělkyně žijící ve Vratislavi, doktorka výtvarných umění, aktivistka. V roce 2017 dokončila doktorandské studium na Fakultě výtvarných umění v Toruni. V roce 2011 studovala na Varšavské univerzitě. Ve své umělecké praxi analyzuje společenské otázky z feministicko-queer perspektivy, zabývá se tématy queer a neheteronormativity a čerpá ze svých zkušeností výchovy a dospívání v regionu střední/východní Evropy. Pracuje s videem, fotografií, objektem a textem, vytváří intermediální a performativní projekty založené na výzkumu.

Je finalistkou Forecast Forum v Haus der Kulturen der Welt v Berlíně v roce 2017 a vítězkou Ceny diváků: Views 2019 v Národní galerii umění Zachęta. Zúčastnila se více než 100 samostatných a skupinových výstav v Polsku i v zahraničí.  Její díla jsou součástí soukromých i veřejných sbírek (mj. Národní galerie umění Zachęta, Muzeum současného umění ve Vratislavi, Městská galerie Arsenal).