TZ: Umělecká dvojice STRWÜÜ v G99

STRWÜÜ / Viscosity or Dissociation, or the Sea without Horizon / Dům umění města Brna, G99 / Brno / 20.4. - 5.6. 2022

Ve středu 20. dubna bude v 18 hodin v galerii G99 při Domě umění města Brna slavnostně zahájena výstava účastníků programu Brno Artists in Residence, umělecké dvojice STRWÜÜ. Výstava potrvá do 5. června a kromě zmíněné vernisáže její zahájení doprovodí i komponovaný hudební večer Performing Sounds, který se odehraje na nádvoří Domu pánů z Kunštátu ve čtvrtek 21. dubna od 17 hodin.

Tvorba STRWÜÜ (www.strwueue.de) často čerpá inspiraci v odkazech a symbolech vycházejících z kontinentální i východní filozofie a stejně jako filozofie se může na první pohled zdát těžko srozumitelná. Umělecká dvojice svá díla neinterpretuje, nenabízí návod, jak je chápat. Jako by jistá neuchopitelnost byla vstupním předpokladem jejich performancí. O to větší důraz je ale kladen na prožitek jejich představení v konkrétním čase a prostoru.

Sami sebe představují jako ty, kteří „unesli rostlinu, během animace ji snědli a předvedli performanci s obřím leknínem v jezírku. Ukryli neslyšitelné zvukové objekty, používali jeden druhého jako loutky a trávili dlouhou dobu tím, že se pomalu pokoušeli posouvat vpřed klacík. Vytvářeli proměnlivé obrazce ze zvířat, starým tiskárnám opatřili protézy a nechali v obrovské hale kroužit čínské píšťalky na holuby. Navazovali provázky tak, aby vznikaly zvuky, nechali pršet hmyz a vyprodukovali velmi nestálý hluk. Přemostili čas, aby vytvořili vesmír, zabydlovali průmyslové budovy během oscilace a přinutili vzduch tančit. Zbavili větráky chladícího účinku, vařili pryskyřici, aby vyvolali tření, a utopili mycelium v žalozpěvech.“

Jejich výstavu v galerii G99 tvoří poloprůhledné stěny a sloupy, vytvářející labyrintové struktury. Ty jsou neustále nafukovány bzučícími ventilátory a pevně ukotveny kameny. Jsou vybaveny citlivými sonarovými systémy, které zaznamenávají lidský pohyb. Když kolem nich někdo projde, pomalu se začnou hroutit, čímž potenciálně a dočasně blokují cestu někomu jinému.

Text k výstavě od Kathariny Küster:

Historie labyrintu začíná příběhem slepé důvěry: když Théseus vstoupil do chodeb Knóssu, následoval Ariadninu nit, aby našel cestu ven.

V dnešních labyrintech byla Ariadnina nit rozdělena. Jako Hydra o mnoha drátech se z ní stalo množství. Její části nám však neukážou cestu ven ze systému. Místo toho sahají až do nekonečna a poté se vrací zpět dolů ke skrytému zdroji, svázanému do jediné elektrické tepny. Jsme ponecháni v nekonečném pohybu, ztraceni ve spojení: Můj krok vpřed je tvým krokem vzad, tvá cesta ven dláždí mou cestu dovnitř.

Stěny a sloupy labyrintu těžce oddechují. Jejich sonické uši sledují naše pohyby, jejich blikající oči naslouchají našim krokům. Někde mezi orientací a pozorováním se spojují, obsahují a uchovávají nekonečná těla a intimní informace. Jako přeludy nám blokují cestu, než se rozplynou, a představují si budoucnost tím, že skrývají minulost.

Performing Sounds

Brno Artists in Residence, galerie G99 a centrum umění nových médií Vašulka Kitchen Brno pod Domem umění města Brna pořádají v rámci akce Brno Art Week komponovaný večer experimentálních zvukových přístupů. Site-specific hudební akce v atypické lokaci ochozu nádvoří Domu pánů z Kunštátu představí široké spektrum přístupů v experimentální zvukové tvorbě. Na akci vystoupí:

ALDANA DUORAAN & TOMÁŠ NIESNER

Dva virtuózní hudebníci, Aldana Duoraan hrající na tradiční jakutský chomus a Tomáš Niesner, hrající na akustickou kytaru, se už podruhé hudebně setkají na společném koncertu. Jejich nástroje a přístup reprezentují dva odlišné hudební a kulturní světy. V improvizované hudbě je základním přístupem hledání toho společného. Tématu, jazyka, souznění a souhry. Proto by každý člověk, by měl mít zkušenost hudebního improvizátora. Nebo alespoň zkušenost z tohoto koncertu.

https://rehole.bandcamp.com/album/s-kut

STRWÜÜ

Umělecká dvojice STRWÜÜ (Jo Wanneng & Lukas Fütterer) vznikla v r. 2014. Od té doby kontinuálně rozvíjejí aktivity na pomezí živé improvizované hudby, performance a instalace. V době konání akce bude možné navštívit jejich probíhající výstavu Viscosity and Dissociation, or the Sea without Horizon v G99 (v přízemí Domu pánů z Kunštátu).

strwueue.de

ALLEY CATSS

Umělecká práce aktuálního rezidenta BAiR Mátého Eloda Jankyho, na hudební scéně vystupujícího pod aliasem Alley Catss, se těsně vztahuje ke zkušenosti virtuality. Alley Catss je představitelem aktuální post-ambientní experimentální klubové elektronické hudby se zájmem o improvizaci, texturní přemýšlení, eklektismus a hranice hudby.

JOSHUA LEGALLIENNE

Britský*á umělec*kyně Joshua LeGallienne svou tvorbou prozkoumává intimní vztah materiality a akustického zvuku. Prostřednictvím sochy, instalace či performance inscenuje bezprostřední setkání zvuku, fyzických materiálů i prostředí, které je obklopuje. Také Joshua je aktuální*m rezidentkou*em programu BAiR.