TZ: Petr Písařík v Galerii Petr Novotný

Petr Písařík / Kód Navajo / Galerie Petr Novotný / Praha / 6.4. - 14.5. 2022

Jarní výstava v Galerii Petr Novotný patří obrazům a sochám pražského malíře a sochaře Petra Písaříka.  Je to po dvanáctileté pauze jeho třetí samostatná výstava v této galerii, první se konala v roce 2007.

Písařík se narodil roku 1968 v Jindřichově Hradci. Od roku 1987 do 1994 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze v atelierech Stanislava Kolíbala, Milana Knížáka a Jiřího Veselého. Žije a pracuje v Praze.

Tvorba Petra Písaříka představuje obrazy a plastiky. Obě tyto polohy jsou zastoupeny i na této výstavě, opět v originální autorské instalaci. Jeho malířská tvorba stále překmitává mezi znakovostí zobrazivého projevu a abstraktní polohou. Jeho obrazy, vycházející dříve ze světa módy a designových značek, v nedávné minulosti ztrácely maličko na lesku a jasná barevnost působila v některých cyklech poněkud tlumeněji. V nových cyklech se výrazná zářivá barevnost vrací opět v plné síle. Také v jeho objektech je stále více cítit napětí mezi elegancí současného designu a syrovostí používaných materiálů a přetvářených nalezených objektů. Celek pak působí současně jemně i brutálně, destruktivně i elegantně, často až s jakýmsi dekadentním přídechem.

Písařík působil začátkem devadesátých let společně s Dopitovou, Humhalem, Lysáčkem, Nesázalem a Zubkem ve skupině Pondělí, která byla výrazným a důležitým fenoménem tehdejším výtvarné scény u nás. I po rozpadu této skupiny zůstal Petr Písařík výraznou postavou naší umělecké scény, což potvrzuje jak setrvalou kvalitou svých prací, tak i důležitými výstavami, jako byla ta v roce 2018 v Galerii Rudolfinum.