TZ: Gabriela Procházka a Oliver Torr ve Studiu Bubec

Gabriela Procházka, Oliver Torr / There Is A Light That Never Goes Out / Studio Bubec / Praha, Řeporyje / 13.1. - 11.2. 2022

Kolaboarace Gabriely Procházky a Olivera Torra s názvem There Is A Light That Never Goes Out bude k vidění v uměleckém Studiu Bubec v Řeporyjích už tento týden! Vernisáž výstavy, na kterou vás srdečně zveme, proběhne 13. ledna od 18.00, výstava pak potrvá od 14. ledna do 11. února, dostupná bude každý všední den od 10 do 17 hodin.

Na výstavě There Is A Light That Never Goes Out se scházejí dva autoři pohybující se mezi vizuálním uměním a zvukem. Ke klíčovým inspiračním principům obou tvůrců patří reakce na další umělecký projev skrze spolupráci s autory napříč disciplínami.

Mladá umělkyně Gabriela Procházka se pohybuje většinou v oblasti light designu, tvorby světelných instalací a multimediálních performancí. Rezidence ve Studiu Bubec jí odkryla možnosti práce s kovem, jeho opracování a hry se světelnými kvalitami materiálu.

Na výstavě budou k vidění vzniklé kovové objekty, kterou Gabriela obohatí o další akustickou a vizuální dimenzi ve spolupráci s Oliverem Torrem.

Gabriela Procházka

*1990 Praha

Gabriela Procházka je multimediální umělkyně se zaměřením na práci a performance se světlem. Vystudovala digitální média na Fakultě umění a designu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a zúčastnila se studijních stáží na Univerzitě umění v Paříži a Bezalelově akademii výtvarných umění v Jeruzalémě. Její díla byla vystavena v galeriích (Chemistry Gallery, Holešovická Šachta), divadlech (Divadlo Archa, Činoherní studio Ústí nad Labem) i během AV představeních v pražských klubech.

Vystavovala také v Národní galerii Praha, ve Veletržním paláci, Berlíně (Berghain, OHM, Funkhaus, Spektrum – art science community) a na festivalech  nových médií (Mira Festival, Lunchmeat Festival, Retune festival Berlin, Signal Festival of Lights, International Festival of Technologies Delft). Ve Studiu Bubec byla na umělecké rezidenci.

Oliver Torr

Hudebník, producent, performer a audiovizuální umělec Oliver Torr žil v Londýně i v Berlíně, nyní je usazený v Praze. Je zakladatelem hudebního labelu a skupiny umělců XYZ project a působí také například jako součást kolektivu Noise Kitchen. V roce 2021 vydal desku Fragility of Context. Oliver Torr v sobě nezapírá zvukového sochaře a nerda přes hudební hardware (například náleží ke komunitě kolem modulárních syntezátorů Bastl Instruments). V projektech podporuje spolupráci napříč žánry a obory – zastává názor, že kolaborace je budoucnost toho, jak v tvorbě nezestárnout.