Klimatické změny ohrožují budoucí britské archeologické nálezy v rašeliništích

25. 1. 2022ČTK Infoservis

Klimatické změny ohrožují archeologické poklady ukryté v britské půdě, protože rašelina, která je chrání, vysychá. V ohrožení je až 22.500 nalezišť po celé Británii. Archeologové se obávají, že by klimatické změny mohly zmařit snahy o objevení historických artefaktů a pochopení místní historie, informoval zpravodajský web stanice BBC.

Změny klimatu způsobují vysychání rašelinišť, která bývala celoročně podmáčená a která pokrývají přibližně deset procent britského území. Právě v rašeliništích se našla nejstarší boxerská rukavice na světě, první dopis napsaný ženou, 2000 let stará dětská botička nebo dřevěné záchodové prkénko z dob římské říše.

Rašelina obsahuje velmi málo kyslíku, a proto v ní organické materiály, jako je dřevo, kůže a textilie, nehnijí. Díky stabilnímu bezkyslíkatému prostředí se v ní předměty uchovají i tisíce let. Když však půda začne vysychat, pronikne do ní kyslík a to nastartuje proces rozkladu. Pokud k tomu dojde, historicky cenné artefakty mohou začít poměrně rychle podléhat zkáze.

Průzkum těchto potenciálně rozsáhlých nalezišť by stál stovky milionů liber a trvat desítky let, během nichž by mohly být předměty značně poškozeny. V ohrožení jsou například římské pevnosti v blízkosti Hadriánova valu, který se táhne napříč severní Anglií už 1900 let.

Vyschnutí rašelinišť by znamenalo "katastrofu" pro všechny organické artefakty. "Hrozí, že zmizí. Přijdeme o naše dědictví, pokud se nebudeme zabývat tím, co se děje nyní," uvedla Gillian Taylorová z Teessideské univerzity.

Zatímco archeolog pracující na "suché" lokalitě může najít desetinu toho, co tam kdysi bylo, na rašeliništích může najít až 90 procent hmotné kultury dávných společenstev, tvrdí archeologové citovaní BBC.

"Pokud o taková místa přijdeme, ztratíme tím přímé spojení s lidmi, kteří na tomto ostrově žili před 2000 lety. Přicházíme o možnost dozvědět se o nich co nejvíce. A ztrácíme část svého vlastního dědictví a část své vlastní historie," uvedl Andrew Birley, který vede vykopávky u Hadriánova valu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK