Projekce na fasádě Domu umění připomněla druhé výročí smrti Woodyho Vašulky

20. 12. 2021ČTK Infoservis

Videomappingová projekce na fasádě brněnského Domu umění dnes připomněla druhé výročí úmrtí Bohuslava Woodyho Vašulky, brněnského rodáka, který ve Spojených státech patřil k průkopníkům videoartu. Tvorbu Vašulky a jeho manželky Steiny pro účely videomappingu dotvořily umělé neuronové sítě. Výsledkem je kaleidoskopická podívaná a zároveň nové dílo založené na remixové estetice hudebního videoklipu.

"Výsledné audiovizuální dílo je složeno z 18 prací Woodyho a Steiny Vašulkových, které jsem volil jako průřez za dobu jejich aktivního působení. Díla jsem vybíral především tak, aby na sebe navazovala vizuální stránkou a zároveň byla vytvořena s pomocí různých nástrojů," uvedl Jiří Mucha, režisér a scenárista videomappingu.

Kromě výročí Vašulkova úmrtí připomněla dnešní projekce také další jubileum. Letos uplynulo 50 let od založení "divadla elektronických médií" The Kitchen v New Yorku. Vašulkovi tam experimentovali s uměleckými možnostmi videa, nových médií a technologií.

Právě podle newyorské "kuchyně" dostal název také spolek Vašulka Kitchen Brno, který sídlí v Domě umění. Pečuje o odkaz Vašulkových, spravuje jejich archiv a zároveň iniciuje a podporuje řadu tvůrčích počinů, které udržují dílo pionýrů videoartu stále živé.

"Videomapping je součástí výstavního triptychu, který nabídne nezvyklá rozhraní pro seznámení se s tvorbou Vašulkových, uvedla kurátorka Jana Horáková. Po videomappingové projekci bude následovat prezentace jejich tvorby ve virtuální realitě a trvalá interaktivní expozice videí na webu vybaveném umělou inteligencí.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK