TZ: Vasulka Live Archive Videomapping

16. 12. 2021Artalk Infoservis

Srdečně zveme na předvánoční videomapping Vasulka Live Archive ve veřejném prostoru, který se koná při příležitosti výročí úmrtí Woodyho Vašulky (20. 12. 2019). Projekce představí tvorbu manželů Vašulkových ve velkoformátové projekci, dekonstruované účinky analytické práce umělé inteligence v podobě umělých neuronových sítí.

Videomapping Vasulka Live Archive Jiřího Muchy poskytne zážitek v podobě projekce na fasádu Domu umění města Brna, který je vytvořený z fragmentů videí Steiny a Woodyho Vašulkových spojených s vizualizacemi umělých neuronových sítí, jejichž intervence do archivu dekonstruují povrchy video-obrazů. Výsledkem je nové dílo založené na remixové estetice hudebního videoklipu poskytující kaleidoskopickou podívanou na tvorbu Vašulkových.

Projekce je jedním z výstupů výzkumného projektu zaměřeného na využití neuronových sítí v uměnovědném výzkumu a kurátorské práci, v němž byl audiovizuální archiv díla Steiny a Woodyho Vašulkových zkoumán prostřednictvím umělé inteligence.

Dům umění města Brna

Malinovského nám. 2, Brno 20.12. 2021

18:00–18:30

19:00–19:30

20:00–20:30

„Videomapping je součástí výstavního triptychu, který nabídne nezvyklá rozhraní pro seznámení se s tvorbou Vašulkových. Po velkoformátové, videomappingové projekci interagující s architekturou Domu umění bude následovat prezentace jejich tvorby v plně imerzivní virtuální realitě a trvalá interaktivní expozice videí na webu vybaveném umělou inteligencí,“ dodává kurátorka projektu Jana Horáková. Expozice bude zpřístupněna na webu www.vasulkalivearchive.net.

Událost zároveň připomíná 50. výročí od založení slavné newyorské The Kitchen (1971), podle které dostala název Vašulka Kitchen Brno sídlící v Domě umění. Spolek pečuje o odkaz Vašulkových, spravuje jejich archiv a zároveň iniciuje a podporuje řadu tvůrčích počinů, které odkaz jejich tvorby dále rozvíjejí.

Kurátorka: Jana Horáková

Režie: Jiří Mucha

Motion designer: Tomáš Carda

Program umělé inteligence: Pavel Sikora, Štěpán Miklánek (s využitím knihovny Lucid a TensorFlow)

Zvuková postprodukce: Roman Ševčík

Pronájem a instalace projekční techniky: David Zaorálek a David Šamánek (Spectrum Brands)

Technická podpora: Pavel Daněk (Dům umění)

Jiří Mucha v roce 2018 absolvoval Teorii interaktivních médií Masarykovy univerzity. Ve své závěrečné diplomové práci pod vedením Jany Horákové rekonstruoval významnou výstavu Computer Graphic (1968) brněnského kurátora Jiřího Valocha. Výsledky archivního výzkumu  v témže roce společně prezentovali v Domě umění města Brna ve formě virtuální reality a v roce 2021  představili na mezinárodním festivalu Ars Electronica v Rakousku. Jiří Mucha působí jako režisér a scénárista autorských audiovizuálních projektů vlastního studia MUCHA.

Videomapping Vasulka Live Archive se koná v rámci projektu Media Art Live Archive: Intelligent interface for interactive cultural heritage mediation (MediaArtLiveArchive, TL02000270) spolufinancovaného se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci programu ÉTA. Program Vašulka Kitchen Brno je finančně podpořen Statutárním městem Brno a Ministerstvem kultury České republiky.