Galerie Benedikta Rejta v Lounech prověřuje podezření na padělky ve sbírce

14. 12. 2021ČTK Infoservis

Příspěvková organizace Ústeckého kraje Galerie Benedikta Rejta v Lounech prověřuje podezření na možné padělky ve své sbírce uměleckých děl. Upozornil na to server iDNES.cz. Falzifikace by se v případě prokázání mohla týkat až 65 děl ruské revoluční avantgardy zakoupených v letech 2015 až 2017, instituce je získala zhruba za 5,5 milionu korun. ČTK to dnes řekla ředitelka galerie Kateřina Melenová. Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková ČTK řekla, že se podezření rozsáhle vyšetřuje s cílem maximálně zajistit ochranu práv jak kraje, tak galerie.

"Při nákupech má každé takové dílo, zvlášť takto exponované, posudek. My jsme posudky nenalezli. Navíc původ děl byl uváděný ze sbírky anonymního italského soukromého sběratele," řekla ředitelka k tomu, co vzbudilo podezření, že díla nemusejí být pravá. Poradní sbor galerie doporučil věc prošetřit. "Je to velmi citlivá záležitost a jsme na tenkém ledě," podotkla Melenová. "Teď budeme mít schůzky s prodávajícími stranami," doplnila ředitelka.

Po dohodě s prodávajícími stranami může galerie zrušit kupní smlouvu, prodejce by si poté díla odebral. "Pak je tady podezření na ta falza a pak budeme muset asi podat trestní oznámení na neznámého pachatele, protože my nevíme, kdo to způsobil, ani jak se díla dostala do Čech," uvedla Melenová. Podezřelá díla byla v galerii v minulosti vystavena po dobu dvou let.

Podezření vyslovili mezinárodní experti ještě v době, kdy instituci vedla někdejší ředitelka Alica Štefančíková, která ale podle serveru iDNES.cz jakékoli pochybnosti o pravosti děl či nákupu odmítla. Ve vedení instituce působila Štefančíková přes třicet let do roku 2019, kdy jí kraj neprodloužil smlouvu.

"Do ukončení šetření nebudeme věc komentovat. Ve věci současně koná přímo příspěvková organizace," řekla Fraňková.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK