Zrekonstruovaný Dům umění v Ústí nad Labem otevřela nová výstava

2. 12. 2021ČTK Infoservis

Nově zrekonstruovaný Dům umění v Ústí nad Labem dnes otevřela výstava s názvem Narušená rovnováha Revisited. Výstava odkazuje na původní expozici, jenž byla v 90. letech k vidění v Praze, později v původních prostorách ústecké Galerie Emila Filly. Budova se opravovala dva roky, novinkou je mimo jiné její rozšíření do suterénu. Stavební práce vyšly na 50 milionů korun.

„Prostředky jsme získali v rámci projektu U21, což je velký univerzitní projekt na podporu a rozvoj vědy, výzkumu a vzdělávání ze zdrojů Evropské unie," uvedl kurátor galerie Michal Koleček. Konkrétně pokryl většinu financí program RESTART, jenž byl určen takzvaným strukturálně postiženým regionům, tedy kromě Ústecka také Karlovarsku a Ostravsku.

Bývalá menza, kde se Dům umění nachází, prošla rozsáhlou rekonstrukcí. „V jednu chvíli tu stál jen skelet," podotkl kurátor. Částečně se změnil i půdorys stavby a u vchodu vznikla rampa, aby byl vstup do budovy přívětivější. Rekonstrukce byla dokončena před začátkem léta, poté bylo nutné nakoupit vybavení.

V suterénu se nachází audiovizuální sál, který umožňuje různé typy uměleckých produkcí. Od menších divadelních produkcí přes různé typy výtvarného umění až po audiovizuální projekce a koncerty. „Sál je připraven tak, abychom naplnili název, který máme, tedy Dům umění, nebudeme se tedy věnovat pouze výtvarnému umění, ale budeme překračovat hranice jednotlivých uměleckých oborů a oblastí," doplnil Koleček.

Výstava veřejnosti nabídne pohled do minulosti, k vidění jsou totiž původní díla z 90. let, která jsou doplněna o práce současných umělců. Celkem jsou vystavena díla 14 autorů. „Vyšlo několik velkých publikací v poslední době, které reflektují dění v 90. letech na české umělecké scéně a výstava Narušená rovnováha je v těch dějinách 90. let pevně ukotvená, je interpretována a je uznávána jako významná výstava tohoto období," řekl kurátor. Zda se dostaví stejný úspěch dnes zahájené expozice jako u původní výstavy, ukáže podle Kolečka až čas.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK