Vysoká škola uměleckoprůmyslová má nové Technologické centrum

30. 11. 2021ČTK Infoservis

Po téměř deseti letech příprav otevřela Vysoká škola uměleckoprůmyslová svou novou budovu. Transformací nevyužívané základní školy v Mikulandské ulici vzniklo Technologické centrum, které nabízí studentům zejména dílenské zázemí. Budova má také prostory pro teoretickou výuku, výstavy, společenské akce nebo konference. Dnes ji současný i předchozí rektor školy představili novinářům. Podle dřívějších informací měla přestavba stát asi 420 milionů korun.

„UMPRUM trpěla nedostatkem prostoru pro výuku téměř sto let. Výstavbu nového objektu, který by měl lepší prostorové parametry než historická budova v centru města, se pokoušel už kolem roku 1930 iniciovat architekt Pavel Janák," připomněl současný rektor Jindřich Vybíral. Podmínky pro výuku ještě zhoršila situace v 90. letech, kdy škola přišla v důsledku restitucí o většinu dílen. Proto se jako jediné východisko nabízelo získání nové budovy, kam by se část provozu přestěhovala.

V úvahu přicházely různé pozemky či budovy, které by bylo možné přestavět, ale nakonec škola v roce 2012 získala budovu školy v Mikulandské ulici. „Umístění školy v dochozí vzdálenosti od hlavní budovy na náměstí Jana Palacha jsme brali jako jednu z nejdůležitějších podmínek. Šlo nám o udržení živého kontaktu mezi oběma místy," uvedl předchozí rektor školy Jindřich Smetana. Podle něj je také velmi důležité udržení autentického života v Praze 1, jehož jsou studenti nedílnou součástí. Kvůli turismu tento život z centra Prahy mizí a je velmi důležité, aby se vrátil, uvedl.

Smetana upozornil, že budova nebyla přestavěna či rekonstruována, ale transformována. Architektonický návrh vypracoval Ivan Kroupa, který také na UMPRUM vyučuje. Podle Smetany byl záměr zachovat stoupu někdejší budovy z konce 19. století, to se však zcela nepodařilo, neboť při stavebních pracích se v roce 2018 propadlo několik pater budovy. Vnitřní komunikační a prostorové uspořádání budovy ale respektuje historický systém stavby. Na přerod ze školy základní na školu vysokou poukazuje i svislý řez v čelní fasádě, který upozorňuje na funkci a vnitřní život budovy.


Foto: Tomáš Zumr

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK