TZ: Marek Sibinský v Galerii výtvarného umění v Ostravě

16. 11. 2021Artalk Infoservis

Marek Sibinský / Basis of Gray / kurátor: Róbert Makar / Galerie výtvarného umění v Ostravě / 16.11. 2021 - 2.1. 2022

„Cyklus výstav OSTRAVA SOBĚ vznikl už vloni. Jeho cílem bylo navázat na výstavní strategii v oblasti prezentace umělců se vztahem k regionu. Letos měli být představeni čtyři: Václav Rodek, Eliška Čabalová, Marek Sibinský a Michal Kalhous. Situace kolem pandemie však nakonec umožnila zrealizovat pouze tři výstavy a prezentace Michala Kalhouse byla přeložena až na příští rok. I nadále se tak budeme seznamovat s výjimečnými současnými umělci, kteří jsou s naším regionem spjatí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

O VÝSTAVĚ

Výstava představuje devatenáct velkoformátových grafických prací ostravského grafika a pedagoga Marka Sibinského. Základem jeho tvorby jsou technické obrazy, autorské fotografie a kresby, které Marek Sibinský převádí do škály monochronních barev a poté je zpracovává do rastrů různých tvarů a velikostí.  Vytištěné práce pak dotváří buď manuálním tiskem přes ručně vyrobené šablony, nebo opětovným digitálním tiskem. Autor s grafickými postupy experimentuje, zkouší tisky na nejrůznější materiály od papíru, přes látku, až po strečovou fólii, z čehož vznikají unikátní umělecká díla. Ve většině případů se jedná o práci s principem sítotisku, kdy autor barvu nanáší přes šablonu a síto. Některé tisky vznikly i ve více kusech, ale vzhledem k ručnímu nanášení barev a míchání odstínů, je každý z nich přesto originál.

Námětem jsou lidé, kteří kráčejí krajinou. Lodě na břehu přístavu. Letadlo mířící vzhůru. Výstřižek ze zpravodajství. Rodinná fotografie nebo snímek z mobilního telefonu. Elektronicky zachycený okamžik průběhu běžného života. Je to mrknutí oka ve chvíli, kdy si uvědomíte, že právě tento detail, tato sekvence je důležitá. Například ve chvíli, kdy držíte v ruce lék nebo předmět, který je důležitý pro další fungování života. Tento objekt je klíčový a je klíčem k dalšímu procesu – trvání, doplnil kurátor Róbert Makar.

Pohybovat se v zónách šedé, to je základní princip spojující výběr grafik a experimentálních tisků pro výstavu v GVUO. Jde o zóny, ve kterých se odehrávají situace, které jsou nečitelné, jsou šedé. Zóny v médiu grafiky, které jsou pro nás nesrozumitelné, jsou šedé. Škály barev, které jsou pro nás nezajímavé, jsou šedé. V šedých zónách se cítím komfortně, vysvětlil Marek Sibinský a dodal, že principy grafiky jako šablona, které vycházejí z techniky sítotisku, využívá k transferu myšlenek šedých zón do grafik a experimentálních tisků. Šablony pro experimentální tisky vznikají z materiálů používaných v jiných oborech, jako například stavebnictví, kde využívám armovací tkaniny nebo kovové perforované plechy. Jako tiskovou barvu často využívám grafitové mazivo a včelí vosk, mají pro mne nenahraditelné vlastnosti, uzavřel Sibinský.