TZ: Festival ilustrace a komiksu v Ústí nad Labem

16. 11. 2021Artalk Infoservis

FIK 2021: Oheň / Festival ilustrace, komiksu a videoher / Veřejný sál Hraničář / Ústí nad Labem 19.–21. 11. 2021

FIKMAT – Jiří Hözlel (Warhorse, UMPRUM) společně s Martinem Dedkem zorganizovali unikátní mezinárodní game jam. Unikátní je především proto, že vybrané hry od herních studií i jednotlivců z celého světa budou instalovány do vlastnoručně sestavené arkádové herní mašiny vytvořené speciálně pro letošní ročník festivalu. FIKMAT bude umístěn ve foyer Veřejného sálu Hraničář. 

Masterclass kurzy – Pomyslnou třešničkou všech workshopů, které FIK letos nabízí, jsou pokročilé masterclass kurzy pro vážné zájemce o komiks nebo ilustraci pod vedením zkušených umělců: Štěpánka Jislová (komiks Bez vlasů), Juliána Chomová (komiks Spiritistky), Hans Lichtenwagner (lipské nakladatelství Schnösel Mösel Comix). 

Výstavy – Galerii Hraničář, galerii DESKA a vybrané výlohy nad Masarykovou ulicí zaplní díla současných umělců české a německé ilustrátorské scény: Juliána Chomová, Hans Lichtenwagner, Ondřej Vyhnánek alias X-DOG, Jakub Báchorík. 

Prezentace umělců – Zlatým hřebem festivalu bude opět sobotní prezentace vybraných umělců. O muralu Ruth Hálové v podchodu u hlavního nádraží promluví autorky Adéla Bierbaumer a Magdaléna Gurská, svůj nový komiks ze série Jarmil představí litoměřický ilustrátor Marek Rubec, doplní je například ilustrátorka Tereza Šiklová nebo moderátor/humorista/glosátor/intelektuál Ladislav Čumba. 

Hudba – Při úvodním pátečním koncertu to rozpálí alt-country bandy Dingo následovaná Frankie and the Deadbeats. V sobotu se pak o hudební zážitek postará Toyota Vangelis v závěsu s hudební produkcí kolektivu Wrong. 

Prodejní stánky – Jedna z mála a možná jediná ústecká šance přičichnout k atmosféře knižních (vele)trhů. Přímo do Hraničáře dorazí nabízet své knihy, komiksy a vše s tím spojené nakladatelé Xaoxax, TakeTakeTake, Centrala, Kudlapress, Roleta 39, XRXmag, Schnösel Mosel, Edice FUD. 

ANIMACE 70 – Unikátní pásmo krátkometrážních animovaných filmů vzniklé k 70. výročí ateliéru animace UMPRUM, ke kterým se běžný divák jen tak nedostane. 

CELÝ PROGRAM FESTIVALU NALEZNETE NA: 

https://hranicar-usti.cz/program/fik-2021-ohen/

FIK 

Mezinárodní festival současné ilustrace, komiksu, videoher a všeho kolem a okolo. V Ústí nad Labem už od roku 2016 připravuje a představuje tématické výstavy, diskuze, workshopy, prezentace, autorská čtení a koncerty. 

V rámci několikadenní akce vystupují zajímaví umělci ze světa současné ilustrace, komiksu a videoher, talentovaní studenti i významní tvůrci z Čech i Německa. Oproti jiným festivalům s podobným zaměřením se FIK snaží vytvořit kreativní, téměř domácké prostředí, kde mohou návštěvníci přicházet s umělci přímo do kontaktu a sami rozvíjet své umělecké ambice nebo rovnou navazovat spolupráce. 

Jestli je FIK nakonec víc přátelské setkání než festival, už musíte zjistit sami…