Podle britské vlády se má jednáním o navrácení soch z Akropole Řecku zabývat Britské muzeum

16. 11. 2021ČTK Infoservis

Britský premiér Boris Johnson dnes svému řeckému protějšku Kyriakosovi Mitsotakisovi řekl, že jeho vláda nemíní jednat o navrácení do Atén starořeckých soch z Akropole. Podle Johnsona to je záležitostí Britského muzea, které má sochy ve sbírce, uvedla agentura Reuters. Řecko se snaží o návrat soch do vlasti už 190 let, Británie ale tvrdí, že umělecká díla získala legálně.

"Premiér chápe, že je to téma, které řecký lid velmi prožívá, ale zopakoval dlouhodobé britské stanovisko, že se jedná o záležitost, která se týká správců Britského muzea," uvedl úřad britského premiéra po jednání s Mitsotakisem.

"Není to tolik právní otázka, je to především otázka obecných a politických hodnot," uvedl dnes Mitsotakis. Podle něj Řecko využije všechny prostředky, které má k dispozici, aby dosáhlo navrácení soch.

Řecko se snaží získat zpět soubor soch z aténského Parthenónu posledních 190 let. Na začátku 19. století díla odvezl z Akropole v Aténách britský velvyslanec v Cařihradu Thomas Bruce, hrabě z Elginu. Dostal k tomu povolení Osmanské říše, pod níž tehdy řecká metropole spadala.

K otázce se Johnson vyjádřil už v březnu v rozhovoru s jedním řeckým deníkem. Uvedl, že sochy britský velvyslanec získal legálně a že "je od samého počátku Britské muzeum vlastní právoplatně". To je také argument samotné muzejní instituce. Řekové místo toho považují odvoz soch za krádež, jelikož Osmanskou říši, která odvoz povolila, označují za okupantskou mocnost.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK