TZ: PAF Olomouc prožije pocity a frustrace třetího tisíciletí

11. 11. 2021Artalk Infoservis

PAF Olomouc: PASSION AND FEELINGS. THIRD MILLENNIUM / Olomouc / 2. – 5. 12. 2021

Přelom milénia byl bouřlivě vítán jako vstup do nové etapy, naprostý reset společnosti a jejího vnímání světa. Během této euforie vznikl i festival PAF coby Přehlídka animovaného filmu. Ačkoliv euforie odezněla, PAF Olomouc dokázal následujících dvacet let zkoumat, prohlubovat a do jisté míry i definovat současnou uměleckou scénu, která se kontinuálně mění a vyvíjí – nebo ne?

Současnost je formována především životní provázaností – pokud chce jedinec nebo kolektiv přežít, musí nutně nahlížet i do okolních dvorků a nespokojit se pouze s tím, co se mu urodí na vlastní zahrádce. V průběhu dvaceti let se PAF Olomouc stal prostorem pro prolínání teritorií obrazu a jeho hybnosti v galeriích, klubech nebo na konzolích, společně se zvukem a vnímáním skutečnosti. Právě tato mezioborovost a morfóza, do té doby naoko nesourodých množin oborů, umožnila festivalu PAF Olomouc konzistentně přinášet i bořit nové pohledy na umění jako celek i na jeho dílčí části.

Dalšími kroky zdravého vývoje jsou retrospektiva a na ní založená introspekce – skutečně byl počátek třetího milénia zlomovým bodem v nahlížení na svět? Lze skutečně definovat, co je a co není uměním třetího tisíciletí? Existuje vůbec umění třetího tisíciletí nebo kromě mezioborovosti musíme přijmout i mezičasovost? Dají se naše odpovědi spojit s určitými styčnými body, na které vítězoslavně ukážeme prstem a bouřlivě zajásáme jako na začátku milénia?

Znamená akronym PAF skutečně to, co je veřejně prezentováno nebo se v něm skrývá naprosto jiná šifra? Vidělo někdy vaše dítě sníh? Uvidí ho v Olomouci mezi druhým a pátým prosincem? Zablokuje pohyblivý modul cyklostezky olomouckých parků?

Odpovědí se dobereme ve filmových sálech, galeriích nebo ve skleníku olomoucké Flory.

+FB