Oslo otevírá nové muzeum slavného malíře Edvarda Muncha

22. 10. 2021ČTK Infoservis

V norské metropoli Oslu se dnes otevírá nové muzeum věnované tvorbě norského expresionistického malíře Edvarda Muncha. Budova zvaná Lambda stojí na břehu osloského fjordu a návštěvníkům nabízí pětkrát více výstavního prostoru, než bylo k dispozici v dosavadním Munchově muzeu ve čtvrti Töyen. K vidění zde budou i různé verze nejslavnějšího umělcova díla Výkřik.

Bezdětný malíř Munch (1863-1944) odkázal městu více než 26.000 svých prací, z nichž většina nemohla být v dosavadním muzeu ve východní části Osla kvůli nedostatečným prostorám vystavena. Muzeum bylo navíc nemoderní a špatně zabezpečené, takže tu docházelo ke krádežím vzácných děl.

Nová budova má 13 pater, z nichž sedm zaujímají výstavní sály. V ostatních poschodích jsou restaurace, kavárny, kino, knihovna, konferenční sály či místnosti pro pořádání workshopů pro děti a jiné aktivity, které bude muzeum nabízet. "Je to možná největší muzeum věnované jedinému umělci," prohlásil ředitel instituce Stein Olav Henrichsen. Podle očekávání by ročně mělo muzeum, které se kvůli pandemii covidu-19 otevřelo s ročním zpožděním, navštívit na půl milionu lidí.

Ačkoli vznik nových důstojných prostor pro výstavu děl jednoho z nejznámějších světových umělců je všeobecně vítán, nová futuristická stavba s nápadným prohnutím připomínajícím řecké písmeno Lambda, navržená španělským studiem Herreros, se stala terčem četných kritik. Ty poukazují například na to, že velká okna s výhledem na fjord jsou nyní skryta za hliníkové mříže.

"Vstupní hala vypadá jako letiště, skladiště, hotel nebo nějaká komerční budova," uvedl historik umění Tommy Sörbö. "Nic ve výběru barev a materiálů nenaznačuje, že toto místo je domovem jednoho z největších umělců světa," dodal. Vedení instituce je jiného názoru - podle něj musí muzeum provokovat, tak jako ve své době provokovaly Munchovy obrazy.

Munchovo rozsáhlé dílo čítá přibližně 1100 maleb, 18.000 grafických listů, 4500 kreseb a akvarelů, fotografie, sochy i film. Mezi jeho nejznámější obrazy patří Výkřik, Nemocné dítě, Madona, Smrt v pokoji nemocné nebo Tanec života.

Výkřik, který Munch namaloval poprvé v roce 1893, znázorňuje vyděšenou postavu na mostě svírající si hlavu v dlaních. Obraz, jímž se autor snažil zachytit ztrápenou duši moderního člověka, je považován za nejčastěji reprodukované dílo a mnozí experti ho označují za druhé nejznámější vyobrazení po Moně Lise Leonarda da Vinciho.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK