Francie do Beninu vrátí artefakty získané během kolonizace

8. 10. 2021ČTK Infoservis

Francie do Beninu vrátí vzácné artefakty, které získala na africkém území v období kolonizace. Podle tiskových agentur to dnes oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron na francouzsko-africkém summitu ve městě Montpellier.

Celkem 26 uměleckých předmětů pochází z královských paláců v Abomey, které bývalo hlavním městem Dahomejského království. UNESCO paláce od té doby zapsalo na seznam světového dědictví v Africe. Artefakty mají být vrácené na konci října za přítomnosti beninského prezidenta Patricea Talona. Podle agentury AP jde o královské trůny, obřadní oltáře a sochy, které jsou momentálně v pařížském muzeu Quai Branly.

Macron uvedl, že mladí Afričané získají díky navrácení uměleckých děl přístup ke své vlastní kultuře. "Musíme k sobě být upřímní. Došlo ke koloniálnímu drancování, to je naprostá pravda," řekl šéf Elysejského paláce na africko-francouzském shromáždění. Připomněl, že Francie již poslala některé artefakty do Beninu a Senegalu a plánuje navrácení dalšího umění do Pobřeží slonoviny.

Zpráva francouzského historika Bénédictea Savoye a senegalského ekonoma Felwinea Starra z roku 2018 doporučila plošné navracení kulturních artefaktů odvezených z Afriky. Savoye a Starr, kteří analýzu zpracovali na žádost Macrona, v textu uvedli, že z Afriky bylo zcizeno až 90 procent místního umění. Jen v muzeu Quai Branly identifikovali 46.000 předmětů, které by se podle nich měly vrátit na černý kontinent. Muzeum má ve své sbírce asi afrických 70.000 artefaktů.

Macron, který se snaží vytvořit novou francouzskou strategii pro Afriku, se dnes setkal se stovkami afrických podnikatelů, kulturních lídrů a mladých lidí. Řečníci z Nigérie, Čadu, Guineje a dalších zemí si pro něj připravili dlouhý seznam požadavků: reparace za koloniální zločiny, stažení francouzských vojsk, investice, které obcházejí zkorumpované vlády, a tvrdší postoj vůči africkým diktaturám.

Macron na setkání obhajoval přítomnost francouzské armády v Mali a jednotky dalších zemí v Sahelu. Vojáci jsou podle něj nezbytní k boji proti teroristům. Odmítl se ale omluvit za minulost. Macron však uznal, že země má má vůči Africe "odpovědnost a povinnost“ kvůli své roli v obchodu s otroky a dalším křivdám z koloniální éry. Francie, kde má nejméně sedm milionů obyvatel příbuzné v Africe, nemůže podle Macrona budovat budoucnost, pokud nepřijme svou "africkost".

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK