Za kreativní Česko kritizuje změny, které v plánu obnovy údajně učinilo MPO

30. 9. 2021ČTK Infoservis

Iniciativa Za kreativní Česko kritizuje změny v Národním plánu obnovy, kterou podle ní učinilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Proti podobě plánu, který v květnu schválila vláda, MPO poslalo Evropské komisi upravenou verzi, uvedla iniciativa v tiskové zprávě. Ze 145 cílů plánu obnovy bylo označeno 12, které mají být hrazeny z národních zdrojů. Týká se to i tří ze sedmi cílů v komponentě Rozvoj kulturního a kreativního sektoru.

Mluvčí MPO Štěpánka Filipová ČTK řekla, že přesun se uskutečnil ve všech oborech, největší byl v kapitolách spadajících pod MPO. "Bylo to především na základě požadavků Evropské komise a všichni o změnách byli průběžně informováni," uvedla.

Podle iniciativy změna v Národním plánu obnovy ohrožuje kulturní a kreativní sektor a rozvoj kreativní ekonomiky leží opět na bedrech státního rozpočtu. Ten dlouhodobě na kulturu nevyčleňuje ani jedno procento ze státního rozpočtu, byť to politici slibují téměř 30 let.

Mluvčí MPO doplnila, že není možné uspokojit všechny projekty, které by o podporu z plánu obnovy stály. Požadavky Evropské komise podle ní navíc směřují k upřednostnění ekologických projektů a digitalizace. Financování bude průběžné a podle Filipové se může stát, že pokud nebude reálné některé cíle plánu splnit, peníze se mohou přesunout na jiné projekty.

Vláda schválila, že 8,15 miliardy korun z Evropského fondu obnovy bude určeno na reformní a investiční projekty v kultuře a kreativních odvětvích. "Až později jsme se dozvěděli, že do Bruselu putovala verze jiná než ta prezentovaná po zasedání vlády. (...) Tři ze sedmi cílů pro kulturní a kreativní sektor byly MPO převedeny z Evropského fondu obnovy na bedra českého rozpočtu," uvedla dnes iniciativa.

Podle ní není zřejmé, jak budou v nejbližších letech zajištěny peníze na projekty, pro které ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyjednal evropské zdroje v Národním plánu obnovy.

"Výše popsané se odehrálo bez jasného zdůvodnění těchto vážných změn či meziresortní diskuse. Nesouhlasíme s tím, aby netransparentní rozhodnutí MPO o převedení do národních zdrojů ohrozilo cíle Transformace Státního fondu kinematografie na Státní fond audiovize, Modernizace kulturních zařízení a Podpory výzkumu a vývoje v oblasti sociálních a humanitních věd," uvedla iniciativa.

Česko by mělo získat z Evropského fondu obnovy 171 miliard korun. Na kulturu se počítalo s částkou 7,3 miliardy korun z kapitoly Rozvoj kultury a kreativního sektoru. Dalších 800 milionů korun by mělo být pro kulturu k dispozici z kapitoly Podpora vědy a výzkumu. S penězi se počítalo třeba na transformaci současného fondu kinematografie, který by se kvůli tomu, aby mohl lépe reagovat na aktuální potřeby audiovizuálního průmyslu i změny diváckých návyků, měl změnit na fond audiovizuální.

Ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková ČTK na festivalu v Karlových Varech řekla, že v Národním plánu obnovy je 760 milionů korun, které jsou určené pro fond kinematografie na jeho transformaci. Ministr kultury 9. září na festivalu ve Zlíně uvedl, že na obnovu a výstavbu nových kulturních center by mělo jít z unijního fondu obnovy 3,4 miliardy korun.

Ministři financí zemí Evropské unie počátkem září schválili český Národní plán obnovy. MPO obdrželo před týdnem podle svého šéfa Karla Havlíčka (za ANO) podepsanou smlouvu o financování od Evropské komise. První peníze, konkrétně 23,4 miliardy korun, by Česká republika mohla podle tehdejšího vyjádření Havlíčka dostat tento týden.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK