Krajská galerie ve Zlíně připravuje modernizaci své stálé expozice

21. 9. 2021ČTK Infoservis

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravuje modernizaci své stálé expozice. Nabídne virtuální realitu, multimediální prvky, lidé by měli vidět také díla, která dnes zůstávají skryta v depozitářích. Radní Zlínského kraje, který galerii zřizuje, schválili zahájení projektové přípravy. Vzejde z ní studie, která bude podkladem pro další dokumentaci k žádosti o dotaci z evropských peněz. Předpokládané náklady jsou 11,9 milionu korun, řekla dnes novinářům krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).

Stálá expozice je podle ní velice kvalitní, nicméně už několik let je stejná. "V současné době stálá expozice zahrnuje víceméně historický průřez sbírkami krajské galerie. A já věřím, že poté, co bude stálá expozice proměněna, tak tam získáme i krok s moderními prvky ve vystavování v galeriích. A to například s virtuální realitou, s multimediálními expozicemi. A také veřejnost bude moci vidět jiná díla, která dosud zůstávají v depozitářích. Případně se použijí na krátkodobé výstavy," řekla Fišerová.

Součástí nové expozice podle ní budou také edukační zóny. "To si vyžádá související stavební úpravy, konkrétně výměnu paneláže, elektrických rozvodů, přestavění systému předmětové ochrany, podlahy nebo úpravu a doplnění systému osvětlení," doplnila Fišerová. Modernizace expozice je podmíněna získáním evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu pro období let 2021 až 2027. Vyhlášení výzvy se podle zástupců hejtmanství předpokládá na jaře 2022.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně se věnuje především českému a slovenskému výtvarnému umění a architektuře 19. až 21. století. Ve stálé expozici z roku 2013 lze obdivovat díla několika desítek autorů, mezi nimiž nechybí Alfons Mucha, Jakub Schikaneder, Joža Uprka nebo Antonín Slavíček. Část věnovaná architektuře seznamuje návštěvníky se jmény významných architektů pracujících pro firmu Baťa a jejich návrhy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK