TZ: Jindra Viková v Alšově jihočeské galerii

Jindra Viková / Hliněná žena / kurátor: Jiří Ptáček / Alšova jihočeská galerie / Wortnerův dům / České Budějovice / 17. 9. 2021 - 2. 1. 2022

Alšova jihočeská galerie zahajuje ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích výstavu Jindry Vikové. Výstava, která nese název Hliněná žena, mapuje rozsáhlou a mnohostrannou tvorbu této výjimečné umělkyně a představí vedle soch rovněž autorské fotografie, asambláže a kresby. Slavnostní zahájení se uskuteční za účasti autorky ve čtvrtek 16. 9. od 17:00 v prostorách Wortnerova domu. Úvodní slovo pronesou ředitel galerie Aleš Seifert a kurátor výstavy Jiří Ptáček. Hudebním vystoupením vernisáž doprovodí známý grafik a hudebník Jiří Slíva.

Jindra Viková vystudovala v Ateliéru keramiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a od první poloviny 70. let se účastnila domácích i zahraničních výstav a festivalů umělecké keramiky“, představuje autorku ředitel AJG Aleš Seifert.Už během první poloviny 80. let na nich začala získávat první ocenění. Z festivalu v italské Faenze si je přivezla v letech 1981 a 1984, o dva roky později následovaly ceny z Trienále porcelánu ve švýcarském Nyonu a z Mezinárodního bienále keramického umění ve francouzském Vallauris“, doplňuje informace o autorce ředitel AJG Aleš Seifert. Ještě v 80. letech se Vikové podařilo pracovně vycestovat do USA, kam se pak v letech 1991 až 2003 vracela jako pedagožka University of Michigan, Ohio University a University of Connecticut. Zároveň intenzivně vystavovala v Česku i v zahraničí.

Výstava Hliněná žena sleduje autorčinu tvorbu od 70. let do současnosti a je dosud největším průřezem autorčiným celoživotním dílem. „Představuje důležité práce a tematické okruhy a zároveň se na ně pokouší nahlížet jako na neustávající snahu po vytváření jemného a empatického vztahu k člověku“, přibližuje obsah výstavy její kurátor Jiří Ptáček. „Zejména v posledních dvou desetiletích Viková překračuje pověst, kterou si vydobyla jako umělkyně věnující se komorní plastice z keramických materiálů. V oblasti sochy si našla zálibu v ohýbaných drátech a kovových tyčích. Kreslí, vytváří asambláže a experimentuje s fotografií. Ať už však zvolí jakékoliv médium nebo způsob provedení, vždy hledá cestu k postižení vnitřních lidských stavů, mezilidských interakcí a komunikace,“ doplňuje kurátor.

Jindra Viková je svými díly zastoupená v řadě evropských muzeí a sbírek, včetně mnoha českých (Národní galerie v Praze, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Moravská galerie v Brně, Museum Kampa nebo Alšova jihočeská galerie). Spolu s celoživotním partnerem, fotografem Pavlem Baňkou žijí a pracují v Benicích u Prahy. Jejich dcera Markéta Baňková se věnovala vizuálnímu umění a v současnosti je úspěšnou spisovatelkou.