TZ: Festival Žižkovská spojka

Ledovec na Vítkově, lavičky pro Haška a Sauera, čajový dům, světelné instalace, nejrůznější představení, koncerty, happeningy i diskuse nabízí měsíční open air festival v městské krajině a veřejném prostoru Prahy 3 Žižkovská spojka. Autory děl, která jsou od dnešního dne do 3. října k vidění na území Dolního Žižkova jsou například Kurt Gebauer, Aleš Hnízdil, Timo, Martin Velíšek, Marek Šilpoch, Archwerk či studenti FA VUT Brno.Cílem festivalu je oživení architektonického a kulturního dědictví Dolního Žižkova a vrchu Vítkov spolu s upozorněním na historicko-urbanistickou strukturu a industriální topografii této lokality. Umělecké a architektonické intervence do městské krajiny hledající individuální řešení pro daná místa povedou k posílení jejich genia loci,“ vysvětluje Dan Merta, ředitel pořádající Galerie Jaroslava Fragnera.

Festival dnes zahájí v 17.30 hod. na Tachovském náměstí vernisáž výstavy Náměstí s váhou a tunelem a poté od 18.00 hod. na Krenovce (začátek cyklostezky pod Vítkovem z ulice Příběnická) zdarma přístupný koncert skupin Houpací koně, George Moon, Purplefox Town nebo ukázka tanečního představení Divadla Ponec Jáma lvová.

V dalším programu se Žižkovská spojka 11. a 12. září spojí s festivalem Tanec Praha a společně pod názvem Žižkov v pohybu zvou na čtyři originální site-specific performance. 12. září také proběhne Festival nahých forem na Žižkovské spojce. Jednodenní happening za účasti Eugena Brikciuse, Karolíny Neprašové, Richarda Haška a Anatola Svahilce a Moniky Načevy připomene 20. září sté výročí vydání kultovního románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. 23. září pak program nabídne veřejnou debatu o budoucím rozvoji Žižkova. Na jeden večer 30. září rozezní Starý Vítkovský tunel Slavic Trio a jeho hosté.

Podrobné informace a kompletní program je k dispozici na www.zizkovska-spojka.cz.

Projekt Žižkovská spojka je primárně inspirován diplomovou prací Darie Sayapiny s názvem Žižkov Dead Ends a dvěma ročníky Landscape festivalu, které se odehrávaly v širší lokalitě předpolí vrchu Vítkov. Obecně pak navazuje nejen na kulturní tradice této městské části, ale také připravovanou revitalizaci vrchu Vítkov. „Celopražsky významný park na Vítkově čeká rozsáhlá revitalizace, kterou připravuje hlavní město Praha. Naším cílem je jeho snadná dostupnost hned z několika lokalit, a to nejen pro občany Prahy 3. Dokončujeme proměnu cyklostezky a v příštím roce chceme realizovat obnovu Tachovského náměstí nebo například zpřístupnění Vítkova schodištěm vedoucím z Jeronýmovy ulice“, upřesňuje místostarosta Prahy 3, Pavel Dobeš. Žižkovská spojka dále podporuje vznik nového kulturního klastru v okolí Krenovky a Divadla Ponec.

Mód architekti připravili v oblasti Tachovského náměstí instalaci na pomezí land artu nazvanou Vítkovský ledovec, která se snaží kontrastním způsobem upozornit na problémy a potenciál zamrzlého Tachovského náměstí. Navržené segmenty Vítkovského ledovce pomyslně sjíždějí z Vítkova a vytvářejí multifunkční pobytové plochy (lavičky, pódia), a chtějí poukázat na původní unikátní charakter svažitého náměstí otevřeného směrem k Vítkovu a upozornit na problémy, které je nezbytné při dalším rozvoji náměstí překonat. Jejich druhou realizaci na dvorku radnice komentuje radní pro kulturu Prahy 3 Pavel Křeček: „Instalace upozorňuje na nevyužitý potenciál vnitrobloků a navrácení jejich původního charakteru živého místa setkávání místních obyvatel. Dvorek, jehož trvalou součástí jsou díla renomovaných českých sochařů a výtvarníků, jsme ještě více zpřístupnili díky dřevěné pobytové terase, která sjednocuje členitý terén a propojuje radniční dvorek s nově vzniklým Art-re-use centrem v Chlumově ulici. Chceme tak pozvat veřejnost do příjemného a atraktivního prostředí malého žižkovského sochařského parku. Instalace je zároveň i prvním krokem k dalším úpravám a proměnám tohoto prostředí, shodně s myšlenkou celého festivalu. Ten má přinést impulsy ke zkvalitnění jednotlivých míst a formou dočasné instalace prověřit možnosti trvalých proměn.“

V těsné blízkosti Pomníku Jaroslava Haška od Karla Nepraše budou umístěny dvě lavičky z dílny Natueronu pro Jaroslava Haška a Frantu Sauera, dva žižkovské bardy, kteří stáli u vzniku pražské bohémy. Na Kostnické náměstí bude instalována skulptura Klenba Zdeňka Hůly. Fragment koule složený z 13 dílů je podobenstvím vztahu k celku, vnitřní struktury a vnějšího tvaru, ženského a mužského principu, duality světa. Další dílo, Husův Vesuv, navrhl Kurt Gebauer v roce 2015 při příležitosti upálení mistra Jana Husa a doplní dvorní trakt kubistické Betlémské kaple, jedné z architektonických ikon Žižkova. Dílem Inkubátoru Krenovka je High Line Žižkov II, dřevěné schodiště ve veřejném prostoru mezi Karlínem (Karlínská kasárna, Florenc), Žižkovem (ulice Husitská, Seifertova) a vrchem Vítkovem (rekreační trasa cyklostezky). V místě, které má pro Žižkov podobný potenciál jako High Line pro New York, vytváří nové pěší propojení dosud oddělených částí města a upozorňuje na nevyužitý a opuštěný prostor v centrální oblasti města. Dalšími autory, kteří se budou na Žižkovské spojce podílet, jsou Jan Zdvořák, Jan Waldhauser, Petra Vlachynská, Prague Idiots, Aleš Novák, Jakub Fišer nebo již zmíněná Daria Sayapina.

Generálním partnerem festivalu Žižkovská spojka je společnost Central Group „Oceňujeme, že festival dává prostor mladým progresivním architektům, designérům a umělcům a ukazuje, jak důležitý je hodnotný a živý veřejný prostor. Aby se město rozvíjelo a příjemně se v něm žilo, musí podporovat vznik nových čtvrtí, parků, škol, školek nebo kulturních center. Praha 3 jde příkladem. Jsme rádi, že se na rozvoji této dynamické městské části podílíme i my, jako největší český rezidenční stavitel, a můžeme podporovat projekty jako je festival Žižkovská spojka,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Festival se koná ve spolupráci s Městskou částí Praha 3, Galerií hlavního města Prahy, Tancem Praha, Krenovkou sobě a Unijazzem. Byl finančně podpořen hlavním městem Prahou, programem Ministerstva kultury ČR – Podpora trvalé udržitelnosti projektu Evropské hlavní město kultury, programem Umění pro město