TZ: Nona Inescu, Adéla Součková, Tereza Štětinová v POP-UP Galerii AVU

Nona Inescu, Adéla Součková, Tereza Štětinová / Dožínky / kurátorka: Veronika Čechová / POP-UP Galerie AVU / Praha / 4.9. – 25.9. 2021

Výstava pro konec léta a oslavu času sklizně a hojnosti staví na průsečíku tvorby tří výrazných mladých umělkyň: Nony Inescu, Adély Součkové a Terezy Štětinové. Toto propojení spočívá především v tematizování a odkazech k univerzálním předrozumovým archetypům, s nimiž každá z autorek nakládá specifickým způsobem. Motivy klasů, chleba a lidských těl působí jako symboly plodnosti a hojnosti a evokují náladu slavnostní veselice, oslavy sklizně a s ní spojeného tradičního hodokvasu. Překlenutí ročních období směrem pryč od sluncem zalitého léta, k temnější a chladnější části roku, v sobě ale přirozeně nese i nevyřčenou nejistotu a obavu z budoucnosti. Chlebové bohyně shlížejí na zkamenělé slunce, které může stejně tak zrovna vycházet, nebo se sklánět k západu.

Stojí zde vedle sebe jak silně intuitivní způsob práce, tak přístup založený na důkladné analýze vedoucí k vědomému rozhodnutí o tom, jakým způsobem vytvořit význam nesoucí artefakty. Prostorovou instalaci vycházející z propojení společných rysů praxe všech autorek, mimo jiné např. zájem o práci s přírodními prvky a tradiční postupy opracování materiálů, doplňuje zvuková stopa hudebního skladatele Matouše Hejla vytvořená pro příležitost této výstavy.

Výstava Dožínky / Harvest Home se koná v rámci mezinárodní galerijní přehlídky SUMO 2021. Aliance galerií současného umění pořádá projekt mezigalerijní výměny SUMO Prague 2021, jehož druhý ročník s podtitulem The Odd Year II se koná od 3. září do 15. října 2021 v Praze. V rámci přehlídky se v prostorách zúčastněných galerií uskuteční výstavy a další akce, jejichž program připravily ve spolupráci s partnerskými galeriemi ze zahraničí. Zahajovací víkend přehlídky SUMO proběhne od pátku 3. do neděle 5. září 2021. Tento projekt, pořádaný Aliancí galerií současného umění, vznikl s laskavou podporou Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury, Magistrátu hlavního města Prahy a hotelu Emblem.