TZ: Performance Crossings 2021

Ve dnech 19. - 22. července 2021 se uskuteční v pořadí pátý ročník mezinárodního festivalu zaměřeného na performance art Performance Crossings 2021. V květnu festival nabídnul tvorbu lokálních umělců, křest publikace kurátorského kolektivu či performance ve veřejném prostoru. Nyní v červenci se publiku představí patnáct zahraničních performerů a performerek z celkem dvanácti zemí včetně Kanady, Ukrajiny, Finska či Francie. Akci organizuje umělecká platforma Cross Attic ve spolupráci s galerií Holešovická Šachta a kulturním centrem Studio Alta, které sídlí v karlínské Invalidovně.

Umělkyně Lucia Bricco.

Performance Crossings 2021 je pátým ročníkem mezinárodního festivalu performance artu, jehož základním posláním je mezilidské a meziumělecké setkání lidí z různých zemí. Podobně jako minulý rok však museli i letos organizátoři hledat cesty, jak české veřejnosti představit netradiční tvorbu mezinárodních umělců a umělkyň za ztížených podmínek způsobených pandemii covid-19.

Festival odstartuje v pondělí 19. července v prostorách galerie Holešovická Šachta, kde návštěvníci uvidí audiovizuální performance ZEVNITŘ Davida Možnára, na které se podílí mnoho umělců napříč kulturní sférou. Tento jedinečný projekt vznikl na základě událostí minulého roku, které v našich životech nastartovaly řetězec změn.

Od úterý do čtvrtka se pak festival přesune do historických prostor rozsáhlého barokního komplexu karlínské Invalidovny, kde v současnosti sídlí kulturní centrum Studio Alta. Tam se veřejnosti představí mezinárodní umělci a umělkyně, s nimiž organizátoři festivalu navázali spolupráci již v loňském roce. Nyní poprvé se umělci budou mít možnost festivalu zúčastnit fyzicky v Praze. Mezi účinkujícími bude například irský performer Paul Regan, kanadský umělec John G. Boehme či italská umělkyně Lucia Bricco.

“Tento ročník je završením více než rok a půl dlouhé spolupráce mezi naším kurátorským kolektivem a desítkou umělců*umělkyň z celého světa. Naše spolupráce byla rámovaná sdílením nejzásadnějších momentů probíhající pandemie stejně tak jako společným hledáním alternativ reprezentace umělecké práce na dálku a poskytováním si podpory a péče v těžkých chvílích plných nejistoty,” dodává kurátorský kolektiv Performance Crossings.

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu Hlavního města Prahy, Art District 7, Státního fondu kultury ČR, Česko-německého fondu budoucnosti, Goethe Institutu a Italského kulturního institutu v Praze.

Potvrzení umělci a umělkyně

Alesia Yakubouskaya [cze], Aleks Slota [deu/pol], Andriy Helytovych [ukr], Anna Khvyl & Olesia Onykiienko [ukr], Daniel Možnar [cze], Iryna Zahladko [ukr], Jérémy Bocquet [fra], John G. Boehme [can], Kevin Senant [fra], Leena Kela [fin], Lucia Bricco [ita/grc], Maria Komarova [cze], Michiyasu Furutani [deu/jpn], Nathalie Stirnimann & Stefan Stojanovic [che], Paul Regan [irl], Wathiq Al-Ameri [IRQ/CHE]


kompletní program zde: https://performancecrossings.com/programme