TZ: „Poslední rok…“ ve Vnitroblocku

MAXIM, Nika Holúsková, Adam Jílek, Lukáš Havrda, Eva Fajčíková, Klára Sedlo ,Marek Ehrenberger, Jožko Barde Murcko, iamRushdog, Lukáš Kania, Zuzana Badinková, JAF 34, Pavel Dušek, David Čáp / „Poslední rok…“ / Vnitroblock / Praha / 23. 6. - 11. 9. 2021

Jak se poslední rok promítl v životech a tvorbě výtvarných umělců? To se snaží přiblížit velká skupinová výstava s názvem „Poslední rok…“, ve které 14 autorů mladé generace představuje svá nejnovější díla v kontextu událostí poslední doby. Výstavu mohou diváci vidět od 23. 6. v holešovickém Vnitroblocku.

Pandemický rok byl intenzivním obdobím s dalekosáhlými dopady napříč společností. Bylo nabouráno naše dosavadní prisma stálého světa, ve kterém můžeme důvěřovat iluzi základních jistot. Výstava „Poslední rok…“ je jakýmsi ohlédnutím za touto etapou, namísto popisu událostí vnějšího světa se však soustřeďuje více na sdílení prožitků jednotlivých autorů v kontextu jejich různorodé tvorby.

Vedle samotných obrazů nabízí výstava krátké komentáře každého z umělců o tom, co se v uplynulém období dělo v jejich životech, co prožívali a jak nebo zda se pandemie nějakým způsobem odrazila v jejich tvorbě. Diváci tak budou moci vidět výtvarné umění rozšířené o jakési „behind the scenes“.

„Umění vnímám silně skrze samotné osobnosti umělců a například komentované prohlídky vždy dodávají dílům zcela nový rozměr. Věřím proto, že jakási textová extenze obrazů nám může pomoci vidět za díly skutečné lidské bytosti a jejich prožitky během posledního roku. Ty jsou tak různé a jedinečné, jako jsou jedinečná jejich díla, potažmo i oni sami,“ říká o výstavě kurátor Vojtěch Fiala.

Na výstavě budou moci diváci spatřit tvorbu pestré palety mladé generace umělců z akademického i neakademického světa. Mezi vystavujícími malíři jsou například Klára Sedlo, Adam Jílek, Eva Fajčíková nebo MAXIM, jehož bratr Karel Havlíček, světově uznávaný hudební skladatel, vytvořil speciální živý set pro vernisáž, která se uskuteční ve středu 23. 6. od 19:30 v holešovickém Vnitroblocku.