Brno dá příští rok na dotace do kultury 36 milionů

23. 6. 2021ČTK Infoservis

Na dotace do kultury chce Brno dát příští rok skoro 36 milionů korun. O dotace bude možné žádat od poloviny srpna do konce září, uvedl dnes v tiskové zprávě primátorčin náměstek Tomáš Koláčný (Piráti). Žádost bude možné podat na webu.

Dotační programy dnes schválili radní. Týkají se audiovize, divadla s performancí a cirkusem, dále podpory uměleckých řemesel a lidových tradic, hudby, celoroční činnosti hudebních klubů, kulturně-vzdělávacích a zájmových činností, literatury, tance a výtvarného umění s fotografií, designem a architekturou. "Jsme rádi, že i přes veškeré komplikace spjaté s covidem se nám podařilo rozdělované finance na dotace v kultuře nekrátit," dodal Koláčný.

Výsledky dotačního řízení pak bude možné zkontrolovat v aplikaci. "Každoročně odbor kultury pracuje na evaluaci (hodnocení) celého dotačního systému a hledá cestu k jeho větší efektivnosti a srozumitelnosti. Snažíme se celý proces co nejvíce zjednodušit, a tak na nadcházející rok došlo k úpravám zejména v nákladech, které žadatel může zahrnout do celkového rozpočtu. Věříme, že tato změna týkající se zejména rozšíření dosavadních možností bude pro žadatele příjemným překvapením," uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Podle něj nebudou muset právnické osoby prokazovat svoji existenci, odbor kultury si to dohledá sám. "Novou povinnou přílohou pro většinu právnických osob na základě zákona ale budou výpisy z evidence skutečných majitelů. Tady radíme situaci nepodcenit a zavčas si zmíněné výpisy zařídit,“ upozornil Fišer.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK