Kunsthalle Praha získala od Knížákových sbírku umělců z hnutí Fluxus

22. 6. 2021ČTK Infoservis

Kunsthalle Praha získala kolekci Marie a Milana Knížákových zaměřenou na umění hnutí Fluxus. ČTK o tom za nový prostor pro české a mezinárodní umění v Praze, který vzniká jako Kunsthalle Praha, informoval Ondřej Čížek. Termín Fluxus označuje mezinárodní umělecké hnutí, které vzniklo na počátku 60. let 20. století a jehož byl Knížák členem.

Fluxus navazoval na odkaz Marcela Duchampa a na tvorbu Johna Cage. Jeho členové se orientovali na intermediální přesahy uměleckých forem a kombinaci vizuálního umění s experimentální hudbou, divadlem a poezií.

Sbírka Fluxus se skládá přibližně ze 700 položek, jejichž součástí jsou převážně umělecké objekty a dokumenty, které manželé Knížákovi získali prostřednictvím intenzivních kontaktů s dalšími členy skupiny Fluxus. Sbírka obsahuje díla přibližně 46 umělců, mimo jiné jsou v ní zastoupeni George Brecht, Robert Filliou, Dick Higgins, Alison Knowlesová, Yoko Ono, Nam June Paik, Benjamin Patterson, Robert Watts nebo La Monte Young. K zastoupeným médiím patří především multiply, objekty, kresby, ale také fotografie a filmy dokumentující různé performance; součástí archivu sbírky jsou i knihy věnující se problematice Fluxus, autorské knihy a korespondence umělců.

"Po dokončení muzeologické registrace bude Kunsthalle Praha postupně zpřístupňovat sbírku Marie a Milana Knížákových odborné i laické veřejnosti pro vědecké, edukační a výstavní účely," uvedl Štefan Tóth, správce sbírky Kunsthalle Praha.

Fluxus je spojován se sítí vzájemně propojených umělců působících v několika centrech v USA, západní Evropě a Japonsku. Po roce 1962 se prostřednictvím kontaktů mezi umělci ve východním bloku rozvinuly umělecké strategie blízké Fluxu. V letech 1960 až 1980 umělci navazovali kontakty za hranicemi a své umělecké koncepce a politické přesvědčení komunikovali prostřednictvím pošty, publikací nebo organizováním happeningů.

Kunsthalle Praha je novou pražskou galerií založenou The Pudil Family Foundation. Veřejnosti se otevře 22. února 2022, uvedli dnes organizátoři.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK