Kulturní činitelé chtějí po stranách zajistit vícezdrojové financování

22. 6. 2021ČTK Infoservis

Kultura podle jejích zástupců potřebuje zajistit vícezdrojové financování. Ministerstvo kultury by kvůli tomu mělo více spolupracovat s ministerstvem průmyslu a obchodu. Politické strany by to měly zohlednit ve volebních programech. Mezi tradiční požadavky, které dnes zazněly v první ze série předvolebních debat zástupců kulturních institucí a volebních stran v Senátu, patřilo vyčlenění jednoho procenta výdajů státního rozpočtu na kulturu.

Ministerstvo kultury by se mělo podle představitelů oborových kulturních asociací transformovat, aby nebylo dotační institucí, a prosazovat jasnou vizi a strategii rozvoje kultury, která utrpěla kvůli uzavření v důsledku epidemie koronaviru. Mělo by dokončit přípravu zákonů o statusu umělce a veřejných kulturních institucí, k čemuž se přihlásili zástupci ODS, KDU-ČSL, STAN i ANO.

Předseda sněmovního podvýboru pro kulturu Martin Baxa (ODS) mezi prioritami koalice Spolu jmenoval udržení solidního financování nebo profesionalizaci dialogu mezi státem a kulturní sférou například prostřednictvím Rady pro umění. Její vytvoření podpořil i lidovec Marek Výborný, který naopak odmítl požadavek na přijetí zákona o kultuře. "Představa, že každý problém vyřešíme zákonem, neplatí," podotkl.

Podobně místopředsedkyně podvýboru pro kulturu Marcela Melková (ANO) zdůraznila nutnost komunikace. Podle ní se uzákonění statusu umělce v době covidu ukázalo jako absolutní nutnost. Zástupci Starostů mluvili o potřebě propojení kultury s cestovním ruchem, senátor STAN David Smoljak přidal i potřebu změnit způsob volby rad veřejnoprávních médií.

Zástupci kulturních asociací by si přáli, aby v čele ministerstva kultury stanula silná osobnost, která by požadavky dokázala prosadit v rámci vlády a parlamentu. Ocenili snahu ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zajistit navýšení letošního rozpočtu kultury o 420 milionů korun na kompenzace pro kulturní instituce, jejichž činnost byla kvůli epidemii omezena, a snahu zabránit krácení rozpočtu ministerstva kultury pro příští rok o 660 milionů korun. Jakub Bakule z ministerstva kultury uvedl, že na oblast kultury je v Národním plánu obnovy vyčleněno osm miliard korun.

Spolupráce ministerstev kultury a průmyslu by měla spočívat mimo jiné v oblasti designu. Chystané memorandum mezi ministerstvy kultury a školství by mělo mimo jiné přispět k tomu, aby školní návštěva koncertu nebo divadelního představení neměla být považována za volnočasovou aktivitu, ale za součást vzdělávání.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK