TZ: Výstavní cyklus Where the Sun Sets and Where It Rises v Jedna Dva Tři Gallery

V pražských Vršovicích zahájila Jedna Dva Tři Gallery uměleckého centra Petrohradská kolektiv (Petrohradská 13, 101 00 Praha) výstavní cyklus Where the Sun Sets and Where It Rises. Tento název zaštiťuje 14 na sebe navazujících výstav, na kterých svá díla představí dohromady 23 tuzemských i zahraničních autorů. Až do letošního listopadu v galerii bude každé druhé pondělí probíhat vernisáž a představení nové kapitoly příběhu.

Jedna Dva Tři Gallery byla otevřena v roce 2016 pod záštitou uměleckého centra Petrohradská kolektiv, které poskytuje platformu pro umění a příbuzné obory zaměřenou na současnou mladou scénu od roku 2015. V tomto roce se galerie v rámci komplexu přesunula do větších prostor, čímž se také rozšířily výstavní možnosti a hranice kurátorské prezentace.

Výstavní projekt Where the Sun Sets and Where It Rises kurátorské dvojice Edity Štrajtové a Lindy Vondrové využívá nových možností galerie a vytváří prostor pro tvůrčí dialog vystavujících umělců. Cyklus není rozdělen na výstavy jednotlivých autorů, ale je kontinuálním procesem, ve kterém každý autor přichází do již existující instalace, kterou rozvíjí vlastním dílem, čímž se celá výstava zásadně mění. Umělci se obměňují v dvoutýdenním intervalu. Každé sudé pondělí se v Petrohradské odehrává vernisáž, kdy se stávající umělecká instalace otevírá v novém kontextu.

“Co se stane, až Slunce zapadne? Přijde temnota, čas odpočinku? A co dál? Na obloze není vidět červánků, ačkoliv od rána uplynulo století.” (Úryvek z textu k první výstavě cyklu PROLOGUE)

Snaha kurátorek je pojetí výstavního programu jako uměleckého vyprávění s důrazem na kolektivitu. Výstavy společně tvoří příběh na pokračování, kdy ve své posloupnosti fungují jako jednotlivé kapitoly, které jsou doplněny prozaickými texty Lindy Vondrové. Tento tvůrčí proces pak dává vzniknout koncepčnímu beletristicko-uměleckému celku.

V rámci programu již proběhla první výstava PROLOGUE, kde vystavila umělecká dvojice Barbora Volfová a spolukurátorka cyklu Edita Štrajtová. Nyní je k vidění první kapitola příběhu CHAPTER 1, ve které do instalace dua zasáhl finský umělec sídlící v Praze Leevi Toija. CHAPTER 2 má v Jedna Dva Tři Gallery premiéru v pondělí 14. 6. 2021. Dvojici Volfovou a Štrajtovou vystřídá kolektiv autorů Klara Jakes, Monika Kováčová a Chris Attila Izsák spolu s umělkyní Miriamou Kardošovou. Kapitol bude dohromady 13. Vernisáže následujících kapitol pak proběhnou každé sudé pondělí od 18:00 v Jedna Dva Tři Gallery v prostoru Petrohradská kolektiv na adrese Petrohradská 13, 101 00 Praha 10. Galerie je otevřena každý všední den od 15:00 do 20:00.

V dalších kapitolách příběhu vystaví: Tomáš Roček a Iryna Zahladko, Klára Švandová a Ondřej Doskočil, Øleg&Kaška, Léa Tissot-Laura a Anna Sougy, Darina Alster a Lena Luga, Dominika Dobiášová, Oliver Torr a Anna-Marie Berdychová, Jennetta Petch a Szymon Kula, Eva Jaroňová, Bronson Smillie, Jette Loona Hermanis.