TZ: Rudolf Samohejl v Roudnici nad Labem

Rudolf Samohejl / Zavolej! / kurátor: Miroslav Divina / instalace v parku u Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem / červen-listopad 2021

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem realizovala sezónní sochařskou instalaci ve veřejném prostoru. Dílo obsahuje i zábavnou hlasovou složku, díky níž se do Roudnice bude moci člověk pomyslně přenést prakticky odkudkoliv. Umístěno zde bude do listopadu letošního roku.

V parku u roudnické galerie vzniklo netradiční sochařské dílo Rudolfa Samohejla. Plastika Zavolej! má podobu reálného telefonního čísla, které může kdokoliv aktivovat zavoláním.

Po vytočení zobrazeného telefonního čísla čeká volající překvapení - nachází se zde hlasová samoobsluha, která má být protipólem nudných asistenčních telefonních linek nahrazujících člověka. Mnohdy nabízejících nespočet možností, ovšem málokdy vedoucích k efektivnímu řešení problému. Zde je rozvětvený systém humorných příběhů, zábavně podaných informací a umělecky pojatých popisů daného místa na základě scénáře Rudolfa Samohejla, umělce, jenž k celému projektu přistoupil s odvážným nadhledem. Posluchače pak provází velmi příjemný hlas Ester Geislerové, která celou hlasovou samoobsluhu namluvila.

Propojení vizuálního sochařského díla s telefonní hlasovou samoobsluhou je značně neobvyklé, odráží však tendenci autora propojovat moderní technologie s výtvarným uměním. Rudolf Samohejl, působící částečně v Praze a částečně v Bruselu, navrhl toto dílo jako součást většího projektu, který nyní připravuje na své stáži v prestižním Cité internationale des Arts v Paříži.

Volání do hlasové samoobsluhy je dle tarifu volajícího. Na stránkách roudnické galerie je zveřejněna také aplikace, díky níž je možné na dané telefonní číslo volat zdarma.