TZ: V Paláci U Stýblů proběhne Czech Design Week

Festival designové a umělecké tvorby Czech Design Week naskakuje na vlnu současného rozvolnění a vrací se do samého centra dění, a to doslova. Osmý ročník festivalu se představí v jinak nepřístupných prostorech Paláce U Stýblů (Palác Alfa) v Praze na Václavském náměstí. Ve dnech od 10. do 12. září představí současnou českou designovou tvorbu napříč různými odvětvími. Autor letošního vizuálu přehlídky Czech Design Week 2021 je běloruský designér a student Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) Sergei Gavroche. Přihlášky běží do konce července, ty nejzajímavější a nejoriginálnější návrhy obdrží pozvání na festival zdarma.

Poslední rok sice přinesl přerušení veškerého kulturního života mimo online prostředí, neznamenal ale konec tvůrčí činnosti. Většina českých designérů a návrhářů od etablovaných jmen po začínající studenty a umělce průběžně dokazuje, že i v těžkých podmínkách česká designová tvorba vzkvétá a prostupuje každodenním životem. Chceme tak pokračovat v platformě přehlídky Czech Design Week, která již od svého vzniku propojuje jednotlivé designéry i veřejnost.

V rozmezí tří dnů od 10. do 12. září přehlídka nabídne formou panelových instalací tvorbu českých i zahraničních designérů, studentů, značek a studií napříč všemi obory designové tvorby od interiérového a průmyslového designu přes sklo, keramiku, fashion a šperk až po grafiku a vizuální tvorbu. Nebude chybět také každodenní doprovodný vzdělávací a hudební program. Letošním ročníkem totiž dominuje především snaha si festival společně s vystavujícími i návštěvníky užít. Stále opatrně a bezpečně avšak o nic míň intenzivněji než v minulých letech.

I proto se letošní ročník festivalu vrací do centra Prahy a zpřístupní jinak uzavřené interiéry funkcionalistické perly Václavského náměstí, Paláce U Stýblů, jež koncem dvacátých let navrhli architekti Ludvík Kysela a Jan Jarolím pro tehdejší knihkupce Václava Stýbla.

Ikonický prostor hostil legendární Nové divadlo, jež se stalo domovskou scénou prvorepublikového herce Oldřicha Nového, kavárnu Boulevard (později pojmenovaná Alfa) i kino Alfa, které jako první u nás disponovalo technologií širokoúhlého formátu CinemaScope a které hostilo premiéry velkofilmů jako například Amadeus Miloše Formana. V 60. letech zde také našlo krátký azyl divadlo Semafor. Budova, která po většinu 20. století byla jedním z center kulturního života v Praze a nyní stojí před celkovou rekonstrukcí, je tak příhodným místem pro oslavu návratu a nové svobody.

Pro návrh vizuálu letošního ročníku oslovili organizátoři přehlídky běloruského multidisciplinárního designéra a studenta Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace na pražské UMPRUM Sergeie Gavroche, jenž vtiskl festivalový optimismus do hravé a barevné podoby.

Přihlášky jsou otevřené komukoliv, kdo se nebojí předvést svou tvorbu a nechat ji projít kurátorským dohledem. Zasílat je můžete do 31. července prostřednictvím webového formuláře. Ty nejzajímavější a nejoriginálnější návrhy instalací obdrží pozvání na festival zdarma.

Termín: 10.-12. září 2021

Lokalita: Palác U Stýblů, Václavské náměstí 785, 110 00 Nové Město, Praha