TZ: Herrmann & Coufal v Moravské galerii: Design in You

Herrmann & Coufal / Design in You / kurátor: Rostislav Koryčánek / Moravská galerie / Brno / Jurkovičova vila / 28. 5. 2021 – 1. 4. 2022

Vernisáž: 27. 5. 2021, 16 hodin, Jurkovičova vila

Herrmann & Coufal, absolutní vítězové cen Czech Grand Design 2020, představí návod na výrobu domácího designu. Jurkovičova vila na konci května ožije výstavou spojující hned dva odkazy. Jedním je zkratka DIY představující způsob tvorby “Do It Yourself” nebo-li “vyrob si sám”. DIY je ústředním motivem tvorby dvou talentovaných designérů Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala, kteří v Jurkovičově vile představí své návrhy a vlastní výrobu objektů denní potřeby. Druhým odkazem je ne zcela náhodný výběr místa realizace výstavy, který poukazuje na Jurkovičovo dílo a podobné uvažování: porozumět podstatě tvaru věcí a funkcím jejich dekorů. 

Mladí designéři Eduard Herrmann a Matěj Coufal založili své studio ještě při studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Oba jsou ale z Brna, ke kterému tedy mají osobní vztah, a proto byla jejich spolupráce s Moravskou galerií nabíledni. Jejich samostatná výstava v Jurkovičově vile se ponese v duchu fenoménu “Do It Yourself”, což se přirozeně váže k českému kutilství. Tvůrci pracují s dobře zvládnutým řemeslem a následným heslem “užitek plus něco navíc”, čímž se snaží hledat rovnováhu mezi smyslem a krásou, estetickým ztvárněním dané, často běžně používané věci. Nahlíží tak pod povrch produktů, které kolem nás jsou, vyrábějí se a prodávají. „Potřebujeme jít za hranice poznaného a hledat nové cesty. Je pro nás důležité vědět, co děláme, proč to děláme a komu ta daná věc pomůže – vycházíme z potřeb daných lidí a až na konci je estetika, ačkoli i ta je důležitá,” vysvětluje dvojice.

Herrmann & Coufal se v rámci letošní sezónní výstavy rozhodli navrhnout, vyrobit a nainstalovat několik objektů denní potřeby (například světla), které budou vstupovat do dialogu s Jurkovičem i jeho vilou. To vše chtějí zároveň nabídnout v otevřeném designérském kódu DIY tak, aby si návštěvníci mohli odnést návod na výrobu “vlastního Jurkoviče” podle návrhu dua Herrmann & Coufal, nebo aby porozuměli tomu, z čeho vyplývá podstata tvaru věcí. „Třeba u našeho věšáku TeePee, který je založený na principu DIY, jsme se potřebovali dostat k absolutní jednoduchosti, aby si to každý mohl doma vyrobit. Při výrobě jde hlavně o zahřívání bužírek, což se používá v elektrikařině, a pomocí pár kroků si tak můžeme udělat lehký, subtilní, přenosný věšák za pár kaček,” upřesňují designéři. „I když nemáme ekonomický důvod si věci pro sebe sami vyrábět, prostřednictvím DIY můžeme získat hodnotný nadhled, který v éře konzumu potřebujeme jako sůl,” komentuje kurátor výstavy Rostislav Koryčánek.

Studio Herrmann & Coufal vytváří produkty a produktový design, objekty ve veřejném prostoru, instalace, drobnou architekturu, interiérový design i animace. Jejich návrhy najdete zhmotněné v kolekcích předních českých značek, v městském veřejném prostoru i jako konceptuální umělecké instalace. Na své konto si už stihli připsat prestižní ocenění Red Dot Award, Designblok Diploma Selection, Czech Grand Design, Elle Decoration International Award a další.

V roce 2020 Moravská galerie zakoupila od studia Herrmann & Coufal do svých sbírek umělecký objekt Steps v rámci open callu Design pro Moravskou galerii, který se následně stane součástí nové stálé expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně. Tamtéž by v roce 2022 Moravská galerie dala ráda designérům další prostor v podobě výstavní intervence.