TZ: Španělští umělci Pařížské školy v Galerii výtvarného umění v Ostravě

Francisco Bores, Antoni Clavé, Honorio García Condoy, Óscar Domínguez, Luis Fernández, Pedro Flores, Julio González, Roberta González, Ismael González de la Serna, Hoyos, Baltasar Lobo, José Palmeiro, Ginés Parra, Joaquín Peinado, Hernando Viñes, Manuel Viola / Španělští umělci Pařížské školy / kurátoři: Pavel Štěpánek, Jiří Jůza / Galerie výtvarného umění v Ostravě / 5. 5. – 6. 6. 2021 

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, připravila výstavu Španělští umělci Pařížské školy. Výstava představí šest desítek uměleckých děl ze sbírky GVUO s tematikou býčích zápasů, Dona Quijota, žen či zátiší. Zahájena bude on-line vernisáží v úterý 4. května v 17 hodin a spuštěním virtuální prohlídky na webových stránkách GVUO. Výstava v Domě umění potrvá do 6. června.

Galerie výtvarného umění v Ostravě spravuje po Národní galerii Praha druhou nejvýznamnější kolekci španělského moderního umění v České republice. Její součástí byly dříve i dvě kresby Pabla Picassa, které ovšem muselo Ministerstvo kultury České republiky v rámci restitučního řízení v roce 1997 vrátit původním majitelům. Picassovy kousky tedy na výstavě neuvidíme, ale budeme si moci vychutnat díla dalších významných a výrazných španělských autorů takzvané Pařížské školy, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který nad výstavou převzal záštitu.

Výstava španělského umění ze sbírky GVUO se v Domě umění konala naposledy v roce 1992. Tehdy ji připravil můj tatínek a kurátor Vilém Jůza. Termín otevření aktuální výstavy pro veřejnost závisí na vládních opatřeních, doplnil Jiří Jůza, ředitel GVUO.

O VÝSTAVĚ

V rámci výročí 95 let Domu umění připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě výstavu obrazů, kreseb a grafik šestnácti španělských umělců, kteří zakotvili v Paříži. Vystavené exponáty jsou rozděleny do 8 tematických sekcí. Převážně jde o kresby a grafiky, ale i o velmi kvalitní výběr maleb. Všechny pocházejí ze sbírky GVUO. Výbušný charakter španělského umění podtrhuje také grafický vizuál výstavy od Kataríny Jamriškové, která smísila typickou červenou barvu s ilustracemi býků z kresby Óscara Domíngueze.

Výstava se omezuje na období kolem roku 1946, kdy se v pražském Mánesu konala pod záštitou Československé republiky první poválečná zahraniční výstava s názvem Umění republikánského Španělska. Značná část vystavených prací zůstala v československých sbírkách, mimo jiné i v Ostravě, řekl Pavel Štěpánek, kurátor a odborník na dějiny umění hispánského světa, a dodal, že španělští umělci během svého pobytu v Československu navázali přátelství s řadou místních umělců.

Kvalitu ostravské sbírky španělského moderního umění podtrhla výstava Óscar Domínguez v Československu, která se uskutečnila k výročí narození tohoto umělce v jeho rodném městě Tenerife na přelomu let 2016 a 2017. Díla Óscara Domíngueze ze sbírky GVUO byla na výstavu zapůjčena a významným způsobem ji posílila. Reprodukována jsou také v česko-španělské publikaci, kterou u příležitosti výstavy vydal kanárský kulturní ústav TEA Tenerife Espacio de las Artes v loňském roce, sdělil kurátor a doplnil, že většina Domínguezových děl se do sbírky GVUO dostala z Olomouce, kde malíř vystavoval v roce 1947 a při přípravě výstavy pobýval i tvořil v ateliéru sochaře Jaromíra Šolce a jeho ženy Marty.

ON-LINE KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA

On-line komentovaná prohlídka s kurátorem Pavlem Štěpánkem se uskuteční ve čtvrtek 3. června v 17 hodin na Facebooku a YouTube GVUO. Edukační oddělení GVUO k výstavě připraví Studijní materiály nejen pro pedagogy s náměty na tvoření, které bude možné si stáhnout na webových stránkách GVUO v sekci Dokumenty a využít je v rámci virtuální, nebo fyzické prohlídky.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Záštitu nad výstavou převzali velvyslanec Španělského království v České republice J. E. Ángel Lossada Torres-Quevedo a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. Vzhledem k vývoji epidemiologické situace může dojít ke změně otevírací doby, sledujte prosím webové stránky www.gvuo.cz, nebo Facebook GVUO.