TZ: Výstava fotografií na fasádě domu SmetanaQ

Co je to pravda? Tuto otázku si pokládá nová výstava s názvem Naděje v galerii Fasáda, která je inspirovaná citátem Karla Čapka. Své fotografie zde vystavuje 14 současných českých a slovenských fotografů, kteří svými díly kolemjdoucí povzbuzují k otevřenosti, víře a naději v těžkých časech. Venkovní galerie v Divadelní ulici je jednou z aktivit multikulturního domu SmetanaQ. V pořadí druhá výstava zde bude k vidění od 23. dubna do 31. září.

Hlavním motivem výstavy Naděje je citát Karla Čapka: „Nestačí ve svých konstatováních míti jen pravdu, musí z ní vycházet také víra a naděje." Slova, která slavný literát napsal před stoletím, potvrzují, že toto téma stále rezonuje bez ohledu na postupující čas a měnící se společnost.

Stejně jako první výstava v galerii Fasáda, také aktuální instalace vychází ze stávající společenské situace. „Snaží se reflektovat relevantnost všech ‚pravd‘, o kterých jsme utvrzováni v našich sociálních bublinách. Hodně tomu přispívají i sociální sítě,“ vysvětlují kurátoři Markéta Musilová a Miro Švolík.

Díla čtrnácti fotografek a fotografů si přitom kladou za cíl nepoddávat se skepsi, naopak vyzývají kolemjdoucí k otevřenosti, víře a naději. Okna domu svými fotografiemi zakryjí Milota Havránková, Libuše Jarcovjáková, Jakub Kačmařík, Michaela Kročáková, Igor Malijevský, Andrea Malinová, Jaroslav Malík, Pavel Mára, Bet Orten, Dita Pepe, Jiří Šigut, Miro Švolík, Aneta Vašatová, Roman Vondrouš.

Kurátoři výstavy vybrali novější i starší díla umělců. Fotografie Obklopena od umělkyně Andrey Malinové zobrazuje sociální bublinu – její rodinu, která autorku občas přivádí ke štěstí i šílenství. Pandemie inspirovala i Anetu Všetečkovou (Vašatovou), jejíž fotografie Holiday Off poukazuje na nemožnost cestovat. Naopak díla Devadesátky Libuše Jarcovjákové nebo Memory Pavla Máry reflektují otevřenost, víru a naději dřívějších let bez koronaviru.

Výstava Naděje je druhým počinem galerie Fasáda, která vznikla s cílem propagovat současné české umění. Mimořádný výstavní outdoorový prostor oživuje výbuchem poškozenou fasádu v Divadelní ulici. Program obměňuje dvakrát ročně. Umělecké performance se věnují převážně apolitickým tématům, hlavními myšlenkami galerie jsou podpora generační i genderové diverzity, pestrost výběru umělců a různorodost použitých výtvarných technik.

Galerie Fasáda je součástí domu SmetanaQ. Multikulturní prostor slouží jako místo pro umění, kulturu a design. Vedle galerie Fasáda se pod střechou někdejšího měšťanského bytového domu nachází také SmetanaQ Gallery, kde se konají nejen vernisáže, ale i přednášky či workshopy, a SmetanaQ Showroom prezentující tvorbu mladých designérů. Ti tvoří v ateliérech přímo v domě. V Deelive Design Store si pak zájemci mohou vybírat z toho nejlepšího z českého módního a interiérového designu. Jako místo setkání nejen pro milovníky umění a designu je návštěvníkům k dispozici i kavárna.

Výstavu Naděje na fasádě domu SmetanaQ zahájí 22. dubna v 18 hodin vernisáž, jejímž hostem bude přední český slamer Anatol Svahilec.