do 31. 5. 2021 / open call časopisu Fotograf a Fotograf festivalu na téma Pozemšťané

Časopis Fotograf a Fotograf Festival vyhlašují open call pro všechny profesionály, amatéry, studentky a studenty a vyzývají je k zaslání fotografických projektů. Návrhy se mohou vztahovat k tématu Fotograf Festivalu a časopisu, kterým je v letošním roce “Pozemšťané”. Přijímány budou i projekty, které se k tématu nevztahují, ale představují svébytný jasně definovaný celek mající nezávislý a nekomerční charakter. Termín pro zaslání návrhů do soutěže je do 31. 5. 2021.

Dvě vybrané práce budou publikovány v zářijovém čísle časopisu Fotograf. Ten se ve světovém kontextu řadí mezi nejvýznamnější časopisy věnující se současné fotografické tvorbě a je v anglické verzi distribuován do 15 zemí světa. Práce vybírá odborná porota složená z českých a zahraničních fotografů, fotografek, kurátorů a kurátorek.

Všichni jsme pozemšťané a všech se nás týkají současné změny v klimatu

Jedenáctý ročník Fotograf Festivalu a čtyřicáté číslo časopisu Fotograf s titulem „Pozemšťané“ si kladou za cíl ukázat, jaké nám planeta sama nabízí stopy, perspektivy a komunikační kanály, díky kterým se můžeme stávat pozemšťany a pozemšťankami. V centru festivalu tak stane člověk jako kompetentní pozorovatel probíhajících klimatických změn, jakými jsou např. úbytky vody, ničivé záplavy, eroze půdy, nesnesitelná letní vedra, lesní kalamity a další problémy v zemědělství.

Dnes o těchto změnách hovoří především vědci, zástupci úřadů nebo politiky, kteří pro popis probíhajících změn a blížících se katastrof využívají autoritu expertních obrazů. Obrazy, které by se vymykaly vědecké prezentaci, chybějí. Hlasy nás všech pozemšťanů, jichž se tyto změny bezprostředně dotýkají, jsou ve veřejné debatě slyšet buď málo, nebo vůbec. Hlavním cílem Fotograf Festivalu 2021 je tak nechat tyto hlasy veřejně zaznít a ukázat, jakým způsobem umělci a veřejnost přistupují k tématu klimatických změn.

Fotograf Open Call pak oslovuje české i zahraniční umělce, kteří by na tomto tématu chtěli participovat. Přijímány budou i projekty, které nemusejí s tématem ročníku nutně souviset, ale tvoří nosný celek s nekomerčním obsahem: „Open call je snahou, jak nepřehlédnout tvůrčí potenciál lidí, o kterých nemusí redakce vědět, a kteří mají chuť sdílet výsledky své práce. Není nijak, věkově, ani lokalitou limitován. Každoročně tak můžeme nahlédnout do velmi různorodého spektra přístupů, a to mne na tom velmi baví, říká šéfredaktorka časopisu Fotograf Markéta Kinterová.

Zaslané projekty bude hodnotit šestičlenná porota, jejímiž členy jsou:

Franek Ammer

Umělec, kurátor a spoluzakladatel mezinárodního festivalu fotografie TIFF ve Vratislavi. V současné době je kurátorem mezinárodního festivalu fotografie Fotofestiwal v Lodži. Je také spoluzakladatelem prostoru Przestrzeń Robocza (Pracovna) – místa pro tvorbu experimentálních vizuálních a multimediálních projektů.

Lukáš Likavčan

Teoretik a výzkumník zabývající se filosofií technologií a politickou ekologií, kurátor letošního Fotograf Festivalu. Vyučuje na Centru audiovizuálních studií FAMU v Praze, na Strelka Institute for Media, Architecture and Design v Moskvě a na New Centre for Research and Practice. Likavčan je členem pražského kolektivu Display – Asociace pro výzkum a kolektivní praxi, a spolupracuje s nizozemským rezidenčním programem Digital Earth.

Emese Mucsi

Od roku 2018 kurátorka Centra Roberta Capy pro současnou fotografii. Je doktorandskou studentkou programu Film, média a kulturní teorie na Univerzitě Loránda Eötvöse. Mezi lety 2014–2018 byla šéfredaktorkou maďarského online časopisu Artmagazin Online.

Michaela Pašteková

Kurátorka a teoretička umění. Na VŠVU v současnosti vede semináře a přednášky z oblasti teorie fotografie, estetiky a konzumní kultury. Je předsedkyní Slovenské asociace pro estetiku, členkou angažovaného měsíčníku Kapitál a dramaturgyní festivalu divadla a tance Kiosk.

Kateryna Radchenko

Kurátorka, umělkyně, vědecká pracovnice v oboru fotografie, zakladatelka mezinárodního festivalu Odesa Photo Days a ředitelka nestátní neziskové organizace Art Travel. Účastnila se mnoha studijních programů a rezidencí jako jsou například: Villa Arson (Nice, Francie), program Gaude Polonia (Varšava; kurátor – Adam Mazur), Museum of Photography (San Diego, USA), Intercult (Stockholm, Švédsko) či projektu Curator’s Platform v PinchukArtCenter (Kyjev, Ukrajina).

Lea Vene

Nezávislá kurátorka a kulturní antropoložka. Od roku 2015 kurátorovala řadu různých výstav a konferenčních programů mezinárodního fotografického festivalu Organ Vida. Na Fakultě textilní technologie na Záhřebské univerzitě učí předmět Oděvní muzeologie a antropologie.

FOTOGRAF OPEN CALL 2021

1. 5.– 31. 5. 2021

Vyhlášení výsledků: 30. 6. 2021

Další informace a podmínky přihlášení projektu: fotografmagazine.cz/produkt/opencall-2021