TZ: Kulturní palác Vzlet pořádá aprílový festival

Původně měly touto dobou ve Vzletu probíhat kulturní i volnočasové akce. Stejně jako ostatní kulturní prostory Prahy však zůstává prozatím uzavřený kvůli protipandemickým opatřením a jeho oficiální otevření se přesouvá na září 2021. Vzlet je však už od února 2021 umělecky aktivní ve veřejném prostoru — nyní navíc v reakci na aktuální situaci v kultuře a společnosti pořádá aprílovou festivalovou akci s názvem Duben, ještě tam budem. Vzlet nabídne divákům v této kulturně chudé době až neuvěřitelně nabitý program, který je drobnou provokací a zároveň vyjádřením naděje v brzký návrat živé kultury.

Vzlet — nový kulturní palác Prahy — se od začátku tohoto roku postupně chystá na své otevření, na které se mu podařilo během loňského podzimu vybrat ve veřejné sbírce na Doniu přes 1 250 000 Kč. Otevření se sice posouvá kvůli pandemické situaci, původně plánované akce v hlavním sálu a přilehlých prostorech ale vystřídali aktivity ve veřejném prostoru. Od února do června 2021 je k vidění ve venkovní Galerii Vzlet umělecká instalace Recept Krištofa Kintery, jednoho z nejvýznamnějších současných českých výtvarných umělců. Vedle Receptu mohli diváci do Velikonočního pondělí "navštívit" také konceptuální projekt Kuchařka a Pilot umělecké skupiny Jedinečné svatopěstitelské družstvo, který byl k vidění z ulice v Rohovce— proskleném rohovém ateliéru.

A právě deinstalací díla Kuchařky a Pilota, aktuálně probíhající ve Vzletu, je symbolicky zahájen aprílový festival Duben, ještě tam budem. Název festivalu poukazuje na dlouhotrvající vyčkávání, posouvání a rušení kulturních akcí. Na programu festivalu se objeví například otevřená vokální zkouška světoznámého barokního orchestru Collegium 1704, oblíbená talkshow Divadla Vosto5 Kupé V lese (pod názvem Kupé ve Vzletu), nebo zkoušky a performance studentů Jiřího Havelky a Marty Ljubkové (DAMU). Akce budou divákům nabídnuté v online streamech, záznamech a fotodokumentacích na sociálních sítích. Některé z akcí bude možné "navštívit" naživo pohledem z ulice nebo při návštěvě Kafe Vzlet, které aktuálně funguje v okénkovém provozu.

„Kromě našich tradičních programových bodů jako je živá otevřená zkouška Collegia 1704 nebo kultovní talkshow Kupé V lese (a tentokrát opět ve Vzletu) z produkce Vosto5 se můžete těšit i na nové originální umělecké instalace „Jeli jsme na chatu“ a „Větrání a dezinfekce prostor“, které patřičně zahustí náš nabitý dubnový program,“ dodal k aprílovému festivalu Petr Prokop, ředitel Vzletu, člen Divadla Vosto5 a divadelní producent.

Duben, ještě tam budem je především první větší akcí nového kulturního paláce, který věří v brzký návrat živých diváků do divadel a koncertních sálů. Festival probíhá od tohoto týdne do 30. dubna 2021. Více informací najdou diváci na webových a facebookových stránkách Vzletu a na GoOutu.