Kulturní instituce žádají Babiše, ať nemění ministra kultury

12. 4. 2021ČTK Infoservis

Další instituce se přidaly k apelu na premiéra Andreje Babiše (ANO), aby nečinil změny na postu ministra kultury. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů. Prezidentka Českého střediska ITI Yvona Kreuzmannová dnes Babišovi zaslala nový dopis, v němž ho žádá o "zvážení alarmující situace".

Podle médií by měl současný ministr kultury Lubomír Zaorálek vystřídat ministra zahraničí Tomáše Petříčka a do čela ministerstva kultury nastoupit poslanec a náchodský starosta Jan Birke (všichni ČSSD).

"Situace kolem avizovaných změn ve vedení ministerstva kultury (MK) kulturní veřejnost silně znepokojuje. Kontinuita více než roční práce řady profesních organizací, které s MK dosud intenzivně komunikovaly, je ohrožená," píše se v novém dopise premiérovi.

"Krizový stav trvající řadu měsíců se ministr Zaorálek snažil řešit napříč neziskovým i komerčním sektorem ve spolupráci s ministerstvem průmyslu (MPO). Podařilo se vyjednat celou řadu kroků, záchranných balíčků a kompenzací. Naprostá většina organizací si této práce resortu nesmírně váží. Nebylo to bez chyb, ale jednoznačně s dobrým úmyslem a solidními výsledky," uvádí zástupci kulturní obce. Nový dopis kromě zmíněných podepsali také zástupci České obce hudební, České komory tanečních oborů, sdružení Nová síť či Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků.

Ve víkendovém dopise adresovaném také předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi uvedli, že výměna na posledních pár měsíců tohoto volebního období nemůže otočit kormidlem zahraniční politiky, ale může dokonat "devastaci kultury". "Apelujeme proto na Vás, pane premiére, i na vedení ČSSD, aby nedopustilo takový krok," napsali.

Hamáčka oslovila o víkendu i Asociace nezávislých divadel. "Apelujeme na Vás, aby ČSSD pod Vaším vedením nebyla stranou, která dá takto razantně najevo, že kultura je na chvostu jejího zájmu. Apelujeme na Vás, abyste půl roku před volbami byl vůči kultuře zodpovědný," píše asociace. Podle ní jakýkoliv nový ministr nebude v této lhůtě schopný účinně převzít veškerou rozpracovanou agendu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK