TZ: Online program v Galerii výtvarného umění v Ostravě

On-line aktivity se od loňského roku staly běžnou součástí programové nabídky mnoha českých galerií. Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) již několik měsíců nabízí kromě virtuálních a komentovaných prohlídek také přednášky a každý týden nový tip na tvoření doma, to vše on-line a zdarma. On-line varianty většiny doprovodných programů zůstanou součástí programové nabídky GVUO i po otevření galerií.

Nic už nebude jako dřív. Pandemie koronaviru výrazně zasáhla lidskou společnost a ovlivnila ji snad ve všech odvětvích, kulturu nevyjímaje. Na síle nabraly sociální sítě i setkávání v online prostoru. Nic z toho samozřejmě živé umění nemůže nahradit, přesto jsem přesvědčený, že nás všechny tyto nové zkušenosti budou provázet i v budoucnu. Možná by se dalo říct, že díky koronaviru dostala kultura nový rozměr, který může být v mnohém obohacující. Důležité hlavně je, aby umělci i nadále tvořili a nabízeli naší společnosti hluboké umělecké zážitky. A to i během pandemie. V tomto směru dělá GVUO v posledních měsících obrovský kus práce, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a připomněl, že Dům umění, ve kterém GVUO sídlí, letos oslaví už 95 let od svého založení.

Pro veřejnost stále pracujeme v on-line prostoru, který rozšiřujeme o nové aktivity. Na začátku března jsme si například poprvé vyzkoušeli formát on-line vernisáže, jejíž záznam si můžete pustit na YouTube kanálu GVUO. Na webových stránkách jsme nedávno zveřejnili virtuální prohlídky výstav Václava Rodka a Václava Brožíka a v dubnu také odvysíláme jejich komentované prohlídky, vyjmenoval Jiří Jůza, ředitel GVUO a doplnil, že ani tento měsíc nebudou chybět pravidelné přednášky o ostravských umělcích od Gabriely Pelikánové a o životě ve středověku od historika Marka Zágory.

VIRTUÁLNÍ PREZENTACE SBÍRKY

Sociální sítě se v období pandemie staly hlavním komunikačním kanálem GVUO. Galerie svou komunikaci zaměřila především na virtuální prezentaci sbírkového fondu. Například v souvislosti s výstavou kreseb Václava Brožíka každé úterý na Facebooku GVUO představuje jednu z jeho deseti maleb, o které pečuje. Na twitterovém účtu pak prostřednictvím uměleckých děl ze své sbírky připomíná výročí známých výtvarných umělců.

TVŮRČÍ TIPY A MATERIÁLY PRO PEDAGOGY

Mezi oblíbené on-line aktivity GVUO patří Serafínovy tipy na tvoření, které GVUO zveřejňuje každý čtvrtek na Facebooku. Serafín je lachtan, jehož plastiku od sochaře Jana Laudy máme na schodišti v Domě umění. Děti, které navštěvovaly naše edukační programy, si lachtana oblíbily a vymyslely mu jméno Serafín. Lachtan se stal symbolem našeho edukačního oddělení a zároveň průvodcem dětí po sbírce GVUO, vysvětlila Hedvika Dalecká, autorka Serafínových ilustrací a lektorka GVUO, a dodala, že inspiraci z nich čerpají i paní učitelky v rámci distanční výuky ve školách a výtvarných kroužcích.

GVUO se věnuje také edukačním aktivitám, například přípravou výukových materiálů pro pedagogy. Nově na našem webu v sekci Dokumenty nabízíme také Studijní materiály nejen pro pedagogy, které se vztahují k uměleckým slohům, směrům a aktuálním výstavám. Doplněny jsou o náměty do výuky ve formě otázek a tvořivých úkolů. Materiály mohou sloužit při výuce, ale je možno s nimi pracovat i ve výstavách, jakmile to bude možné, doplnila Jana Sedláková, lektorka GVUO.

DUBNOVÝ ON-LINE PROGRAM GVUO:

VÝSTAVY:

VÁCLAV RODEK / Metakódy

  1. 3. – 18. 4. 2021

Kurátor: Jaroslav Michna

VÁCLAV BROŽÍK / Kresby

  1. 3. – 2. 5. 2021

Kurátor: Gabriela Pelikánová

Záštitu nad výstavami GVUO převzal první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo. Výstavy jsou financovány z rozpočtu Moravskoslezského kraje a Ministerstva kultury ČR.

DOPROVODNÝ PROGRAM:

Přednášky a komentované prohlídky jsou vysílány na Facebooku a YouTube GVUO, kde zůstávají ke zhlédnutí již napořád.

VÁCLAV BROŽÍK / Kresby

8. 4. v 17 h

Komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou Gabrielou Pelikánovou.

Kočka ve středověku

  1. 4. v 16:30 h

    Přednáška historika Marka Zágory.

VÁCLAV RODEK / Metakódy

  1. 4. v 17 h

    Komentovaná prohlídka výstavy s malířem Václavem Rodkem.

JAN PROVAZNÍK – ilustrátor, kterého děti milovaly

  1. 4. v 16:30 h

    Přednáška Gabriely Pelikánové.

95 let Domu umění, GVUO  (1926–2021) V roce 1923 byl založen „Spolek pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě“, který vypsal veřejnou architektonickou soutěž na výstavní budovu. Odborná porota udělila v anonymní soutěži dvě druhé ceny – Kamilu Roškotovi za návrh označený písmeny SPQ a dvojici Františku Fialovi a Vladimíru Wallenfelsovi za projekt označený značkou červeného čtverce. Projekt dvojice mladých architektů byl nakonec s drobnými úpravami realizován do dnešní podoby Domu umění. Výstavní budova byla 13. května 1926 otevřena veřejnosti spolu s výstavou uměleckých děl sběratele a zakladatele Domu umění Františka Jurečka, který spolku odkázal svou sbírku. V památkově chráněném Domě umění dnes sídlí Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), která je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje, a pořádá zde výstavy výtvarného umění, designu a architektury.