Byla vyhlášena třetí výzva programu COVID kultura, tentokrát pro firmy a neziskové organizace

7. 4. 2021ČTK Infoservis

Firmy podnikající v kultuře budou moci žádat o podporu z programu COVID kultura. Jeden žadatel může dostat až deset milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla ministerstva kultury a průmyslu. O kompenzaci v souvislosti s koronavirem budou moci požádat firmy a neziskové subjekty pořádající kulturní akce. Žádosti mohou podávat od 21. dubna do 30. června prostřednictvím portálu ministerstva průmyslu.

Výzva je součástí třetího pokračování programu COVID kultura, žádosti bude hodnotit MPO ve spolupráci s MK. Dotaci bude vyplácet při splnění potřebných podmínek MPO. Výzva se týká organizátorů hudebních, divadelních či tanečních festivalů, majitelů hudebních klubů, firem zajišťujících kulturní akce po technické stránce, uměleckých souborů, pořadatelů cirkusů, agentur, divadla, ticketingových společností a také nevládních neziskových organizací v kultuře či kolektivních správců práv.

"Není to jen o ekonomice a zisku, je třeba pamatovat na klid v duši a pozitivní emoce, které kultura přináší. Pokud bychom ji nechali padnout, bylo by těžké, ne-li nemožné, chtít, aby znovu fungovala v lepších časech. Pomoc je důležitá právě teď, máme tak připraveno 800 milionů korun," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Třetí výzvu dotačního programu COVID kultura vyhlásila MPO a MK počátkem února, nejprve pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). O jednorázovou podporu 60.000 korun mohou žádat jednotlivci v uměleckých a umělecko-technických profesích, na které nejvíce dopadla vládní opatření proti šíření koronaviru. Žádosti o příspěvek je možné podávat do 30. dubna. Spolu s výzvou vyhlášenou dnes pro podnikatele je v této části programu k dispozici 800 milionů korun.

Program COVID kultura už vyhlásil dvě výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře a bylo možné v něm žádat o podporu do konce loňského roku. Program rozdělil 900 milionů korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK