Skotská univerzita vrátí Nigérii bronzovou sochu ukradenou z Benin city

25. 3. 2021ČTK Infoservis

Univerzita ve skotském Aberdeenu vrátí Nigérii bronzovou sochu, kterou britští vojáci ukradli v roce 1897 při plenění města Benin city v dnešní Nigérii. Vojáci tehdy odvezli sérii tisíců kovových soch, které později skončily v muzeím i u soukromých sběratelů, píše agentura AFP.

Univerzita je jednou z prvních veřejných institucí, která se rozhodla cenný artefakt vrátit. Socha zakoupená v roce 1957 byla původně získána "bezostyšným rabováním", uvedl Neil Curtis, vedoucí muzeí a speciálních sbírek v Aberdeenu. Dodal, že "bylo jasné, že s tím musíme něco udělat", píše agentura Reuters.

Socha z Aberdeenu, která je součástí souboru artefaktů označovaných jako Beninský bronz, zobrazuje panovníka Beninu.

Nigerijské úřady o její vydání zažádaly v roce 2019, do země by se podle agentury Reuters měla vrátit během několika týdnů.

"Je to součást naší identity, část našeho dědictví... které nám bylo na mnohá léta odebráno," řekl šéf nigerijských muzeí Abba Isa Tijani o artefaktech, které se do země vrátí po 120 letech.

Britské muzeum, které má stovky soch z pokladu, společně s dalšími výstavními institucemi svolalo diskusi o možnosti vystavit díla v Benin city. Debata ještě neskončila, Německo by mohlo 440 soch poslat již letos na podzim, Cambridgeská univerzita o vrácení jedné sochy rozhodla už v prosinci, dvě sochy by podle Tijaniho mohly přicestovat také z muzeí ve Spojených státech. Britské muzeum ale uvažuje jen o dlouhodobé zápůjčce, upřesňuje agentura AFP.

Guvernér státu Edo, kde leží také město Benin city, chce do konce letošního roku postavit studijní centrum, kde by byly sochy uskladněny. Definitivní muzeum by mělo vzniknout do roku 2025, jeho výstavba vyjde na 3,4 milionu eur (90 milionů korun) a na financování se podílí i Britské muzeum.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK