TZ: Hraničář vydává brožuru o urbanismu

Tým Veřejného sálu a Galerie Hraničář společně s kolektivem Participativní platformy pro urbánní kreativitu a kritiku (PPUKAK) vydaly společně publikaci (ZIN 400) o veřejném prostoru a urbanismu v Ústí nad Labem.

PPUKAK byla iniciována v rámci nedávno ukončené výstavy Galerie Hraničář — Komu patří město. Jejím záměrem je otevřít prostor pro urbánní spolu-tvorbu, sdílení poznatků, diskuzi a výzkum města Ústí nad Labem. Více o platformě PPUKAK se můžete dozvědět v podcastu Hraničáře na stránce hranicar-usti.cz/podcasty.

ZIN 400 vznikl jako výsledek společně snahy přiblížit současné a konkrétní problémy Ústí nad Labem ve veřejném prostoru a plánování města. Pro první číslo jsme vybrali ulici U České besedy a její přilehlé okolí.

Ve svém přechodovém stádiu se tato oblast stává složitou na uchopení. Dají se na ní vykázat mnohé dopady prostorové politiky typické pro všechny zásadní společenské režimy, jež se tudy prohnaly (od průmyslové revoluce přes socialismus po raný porevoluční kapitalismus středovýchodního typu), a zároveň kritizovat ve složitém propletenci zájmů a pochybných regeneračních politik její zamýšlenou (budoucí) podobu. V neposlední řadě šlo také o to zachytit materiály pro memento.

Do publikace přispěli ústečtí architekti Jan Hrouda a Tomáš Petermann nebo například etnolog Ladislav Zářecký. Najdete v ní ale také rozhovory s pamětníky nebo unikátní fotky studentů Fakulty umění a designu UJEP.

První díl ZINu 400 si můžete přečíst v online podobně na stránkách Hraničáře (hranicar-usti.cz) nebo si vyzvednout tištěnou podobu přímo v Hraničáři, jakmile to bude v rámci současných opatření možné.