Ve věku 76 let zemřel malíř Ivan Ouhel

22. 2. 2021ČTK Infoservis

Ve věku 76 let zemřel v neděli malíř, grafik, kreslíř a pedagog Ivan Ouhel. ČTK to sdělil galerista Radan Wagner. Ouhel se zaměřoval především na krajinu a figuru, byl jedním ze zakládajících členů Volného sdružení 12/15 - Pozdě, ale přece, které usilovalo o spolupráci umělců bez ohledu na rozdílnost názorů nebo výtvarných stylů. Na výtvarnou scénu tito umělci vstoupili v 70. letech, jejich výstavy o deset let později byly přelomovými událostmi na neoficiální výtvarné scéně.

Členy skupiny dále byli či jsou Jiří Beránek, Kurt Gebauer, Ivan Kafka, Michael Rittstein, Jiří Načeradský nebo Jiří Sopko.

Ivan Ouhel se narodil 18. února 1945 v Ostravě. V roce 1962 se vyučil mechanikem kancelářských strojů, poté navštěvoval různé výtvarné kurzy. Později studoval na Akademii výtvarných umění v ateliéru figurální malby Karla Součka.

Na výtvarnou scénu vstoupil Ivan Ouhel na počátku 70. let jako malíř vnímaný především jako představitel moderní české krajinomalby. Svou prací se vztahoval k předchůdcům jako byli Jiří John, Josef Šíma nebo Jan Preisler.

Ouhelův přístup ke krajině byl ale zcela intuitivní, zaznamenával osobní prožitek krajiny a emotivní vzpomínky na konkrétní přírodní elementy. Spontánní malířské záznamy jsou charakteristické nervním kladením barevných vrstev, které kontrastují s plochami čistého plátna, s geometrickými liniemi.

Ouhel uspořádal na čtyři desítky samostatných výstav, účastnil se také mnoha skupinových přehlídek. Jeho umělecké začátky ze 70. let jsou spojeny s takzvaným landartem, kdy vytvářel částečně pomalované objekty z plexiskla, které umísťoval do přírody. Později se věnoval i figurální malbě. Od druhé poloviny 80. let Ouhel stále zjednodušoval kompozice svých obrazů a barvy stavěl do výrazných kontrastů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK