Zástupce kultury překvapilo, že se covidové programy mají danit

18. 2. 2021ČTK Infoservis

Zástupci spolku Kulturní sféra se v otevřeném dopise vládě ohrazují proti tomu, že by se měly danit peníze z programů, které vláda vyhlásila na pomoc různým oblastem zasaženým opatřeními proti koronaviru. Kritizují především to, že o nutnosti danit peníze z programu COVID kultura se příjemci podpory dozvídají až od daňových poradců v době, kdy se podává daňové přiznání. ČTK má dopis, který ve středu dostal premiér a ministerstva kultury, průmyslu a financí, k dispozici.

Ministerstva kultury a obchodu podle ředitele spolku Lukáše Vilta od počátku prezentovala programy na podporu kulturních subjektů zasažených opatřeními proti covidu-19 tak, že nepodléhají dani. "Ve chvíli, kdy se blíží podání daňových přiznání, školitelé z finanční správy školí daňové poradce o tom, že tyto pomoci dani podléhají. Tedy my, jako profesní organizace, se tyto věci dozvídáme od daňových poradců, kteří sledují naše webové stránky nebo sociální sítě," uvedl v dopise.

"Naše organizace se spojila s ministerstvem financí, kde reagovali velice rychle a vše se vyjasnilo do podoby, která je momentálně aktuální. Tedy program COVID kultura se daní. Uvědomujeme si, že výše daně například z dotace 60.000 korun se může lišit. U někoho může být nulová, u někoho se jedná o pár stovek podle jeho výdělku, ale v základu jde o princip, na který zde upozorňujeme a který se nám hrubě nelíbí," uvedl.

Ministerstvo financí k dopisu připomnělo, že provozní dotace se standardně do základu daně zahrnují. Neinvestiční dotace z covidových programů včetně programu COVID kultura mají tlumit daňovou ztrátu anebo zajistit alespoň základní příjem, který daná osoba kvůli pandemii zcela nebo z drtivé části ztratila. "V těchto situacích vede kombinace možnosti uplatnit nejméně paušální výdaje, typicky 60 procent, a daňových slev a odpočtů, což je typicky základní měsíční sleva 2320 korun, k závěru, že daň připadající na daný kalendářní měsíc bude u poškozených osob nulová," uvedla na dotaz ČTK Anna Vasko z tiskového oddělení MF.

Spolek uvádí, že pomoc od státu v podobě kompenzace marně vynaložených nákladů, nájemného a další programy chodí s obrovským zpožděním. "V mnoha případech tři až šest měsíců po podání žádosti je ministerstvo teprve schopné žádost dokončit. Z programů vypadávají nejrůznější profese a společnosti, které, když fungují, jsou ziskové, ale o ty se ministerstvo kultury nemůže nebo nechce postarat, protože jako podnikající osoby nebo společnosti nespadají do gesce ministerstva kultury, ale ministerstva průmyslu a obchodu," stojí v dopise. Více než 30 let po revoluci česká vláda podle Vilta stále neumí uchopit kulturu.

Program COVID kultura vyhlásil tři výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře. V prvních dvou výzvách se do konce minulého roku vyčerpalo 900 milionů korun. Po urgencích a intervencích zástupců různých oblastí kultury se rozšiřuje záběr programu. Třetí výzvu vyhlásila MPO a MK 15. února a je v ní poprvé zahrnutý i filmový průmysl. Zájemci mohou v třetí výzvě podávat žádosti od 1. března do 30. dubna, v programu je 800 milionů korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK