TZ: Nová venkovní galerie Vzlet představí první projekt

Čerstvě zrekonstruovaný kulturní palác vzniká v Praze z bývalého sokolského biografu Vzlet, a to pod vedením tří pražských uměleckých organizací - divadla Vosto5, barokního orchestru Collegium 1704 a vršovického Kina Pilotů. Poprvé na sebe upozornil na podzim minulého roku, kdy se na jeho otevření vybralo v crowdfundingové kampani přes 1 250 000 Kč. Nyní přichází s prvním kulturním programem uzpůsobeným aktuálním pandemickým podmínkám - umění vynese do veřejného prostoru, částečně nechá nahlédnout i dovnitř.

V pátek 19. února 2021 se představí veřejnosti venkovní Galerie Vzlet prostřednictvím prvního výtvarného projektu nazvaného Recept. Autorem návrhu je Krištof Kintera, jeden z nejvýznamnějších výtvarných umělců současné české scény.

Galerie Vzlet, jejíž kurátorkou je Denisa Václavová, je nové výstavní místo pro výtvarné umění ve veřejném prostoru Vršovic. Nachází se na fasádě boční stěny kulturního centra Vzlet. Programově se bude jednat každoročně o 4 umělecké projekty vždy po 3 měsících. Záměrem Galerie je pozvat do projektu současné umělce i umělecké skupiny, kteří budou reagovat na kontext samotného místa a vytvoří site specific dílo na fasádu Vzletu.

Recept Krištofa Kintery se ocitá ve veřejném prostoru v nadměrné velikosti a na nečekaném místě. Autor instalace si pohrává s momentem překvapení, pracuje s fasádou jako s rezonanční výstavní deskou a posílá do ulic jednoduchou domácí recepturu na tradiční moučník štrúdl. Jeho vzkaz umístěný na nově se otevírajícím kulturním domě lze chápat jako touhu po domácím míru a klidu, pospolitosti a vzájemném setkávání. Intimita domácího pečení a předávání receptů symbolizuje poklid domova, chce nabídnout milá setkání, které nám tak dlouho chybí. První výtvarná instalace nové pouliční galerie je tak pozvánkou do Vzletu, který chce být dobrým sousedem.

Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí.

                        Krištof Kintera, autor konceptu Recept

Sochař Krištof Kintera rád pracuje s banalitou stereotypů, situací a objektů i s rozmanitými možnostmi její interpretace. Záleží na každém z nás, jak budeme číst jeho umělecké vzkazy a jestli v nás zažehnou nový pohled na realitu nebo emoci. Recept na štrúdl je Kinterovo pozvání do nového kulturního prostoru ve Vršovicích, nabídka sousedsky se potkat a vytvořit místo pro společné tvoření. 

                        Denisa Václavová, kurátorka Galerie Vzlet

Recept bude vystaven od 19. února 2021 po dobu minimálně tří měsíců. V březnu se aktivity Galerie Vzlet přesunou také do Rohovky - místnosti na rohu ulic Holandská a Norská, kterou originálně přetvoří soubor Jedinečné svatopěstitelské družstvo v environmentální výtvarnou instalaci s pracovním názvem Pilot a kuchařka. Umělecké seskupení Jedinečné svatopěstitelské družstvo pracuje dlouhodobě s tématem sběratelství a archivováním věcí, které již nepotřebujeme a které jsou jakousi knihovnou, materializovanou touhou a ukázkou spotřeby a produkce lidského života. Program budou moci diváci sledovat zvenku přes vitrínová okna místnosti jako ve výkladní skříni.

Rohovka nabízí svůj první kulturní program už v únoru, a to v podobě tradičního studentského festivalu Proces pořádaného Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU. Studentky a studenti DAMU si připravili celkem tři projekty - prvním z nich byl projekt Jednoduchost barvou aneb Rýt tu, či dál? (účinkující: A. Nevrlá) pořádaný v úterý 16. února 2021 od 9:00 do 18:30. Ve středu 17. února 2021 od 14:00 do 18:00 následovala inscenace El Padre „o milovaných tátech“ (účinkující: A. Formanová, Z. Šklíbová, K. Vápeníčková). V posledním představení ve čtvrtek 18. února 2021 (15:00 - 15:30, 16:00 - 16:30) bude možné se přesvědčit, zda se člověk nakonec může proměnit v Havrana (účinkující: A. Datiashvili, A. Ratajová).

Součástí únorového programu Vzletu jsou také první individuální prohlídky budovy nabídnuté nejbližším sousedům nového kulturního paláce. Následující březnové prohlídky Vzletu a jeho okolí pod vedením Adama Gebriana - propagátora a fanouška architektury, jak sám sebe nazývá - budou určené pro všechny, kteří finančně podpořili vznik Vzletu prostřednictvím crowdfundingové kampaně a zakoupili si odměnu právě s Adamem Gebrianem. Veřejnosti otevře Vzlet své dveře dle aktuální pandemické situace a v návaznosti na uvolnění vládních omezení - oficiální opening Vzletu je aktuálně plánován na duben 2021.

Galerie Vzlet je nové výstavní místo pro výtvarné umění ve veřejném prostoru Vršovic. Místo na fasádě, které bylo původně zamýšleno pro propagaci kulturního centra, bude využito jako "sdělná plocha  - rezonanční deska" reagující na to, co je v místě důležité, o čem současná společnost přemýšlí nebo se vztahuje k místu historicky. Co je právě aktuální a na co chtějí umělci reagovat. Galerie Vzlet je výsledkem rozhodnutí vynést výstavní prostor z budovy na ulici a využít prázdnou stěnu, která se tak stane pouliční galerií umožňující prezentovat projekty vzniklé přímo pro dané místo a poskytne možnost pro dialog s veřejností.

Vzlet – původní prvorepublikové kino ve Vršovicích – byl během své téměř stoleté existence prosperujícím sokolským biografem, zchátralým skladem filmového archivu i multifunkčním kulturním prostorem. Poslední roky zůstával nevyužitý. Nyní je znovuotevřen jako nový pražský kulturní palác a to třemi renomovanými partnery – originálním autorským nezávislým divadlem Vosto5, světoznámým pražským barokním orchestrem Collegium 1704 a tradičním vršovickým Kinem Pilotů.

Vzlet bude vyznávat otevřenou dramaturgii. Vedle vlastní produkce chce aktivně vyhledávat a koprodukovat kvalitní kulturní projekty, které budou zapadat do celkového programového a dramaturgického zaměření kulturního centra. Bude se jednat o divadelní představení divadla Vosto5 a dalších programově spřízněných divadelníků, koncerty nejen vážné hudby (mj. také veřejné zkoušky a koncerty spoluzakládajícího Collegia 1704), festivaly, projekty zaměřené na umělecké vzdělávání, významné společenské a kulturní akce, konference i projekty ve veřejném prostoru. Vzlet se otevře pod vedením divadelního producenta a člena divadla Vosto5 Petra Prokopa. Garanty jednotlivých programových linek, které budou vytvářet dramaturgickou osu Vzletu, jsou osobnosti české umělecké scény: dirigent Václav Luks a hudební producentka Veronika Hyksová za hudební sekci Vzletu, režisér a scénárista Jiří Havelka a dramaturgyně Marta Ljubková za divadelní sekci, dramaturg, herec a moderátor Ondřej Cihlář jako garant talkshows a provozovatel Kina Pilotů a filmový producent Jan Macola jako garant sekce přednášky, věda a média. V rámci Vzletu vznikne také výtvarný projekt Galerie Vzlet, jehož kurátorkou bude Denisa Václavová.