Do sbírky Východočeské galerie v Pardubicích loni přibylo 177 nových uměleckých děl

16. 2. 2021ČTK Infoservis

Východočeská galerie v Pardubicích vloni získala 177 nových uměleckých děl. V akviziční činnosti se zaměřuje na zaplnění mezer v některých generačních celcích ve sbírce. Galerie také chce mít zastoupeny výjimečné umělecké individuality. Za koupi 42 výtvarných prací vydala galerie 3,511 milionu korun, od ministerstva kultury na akvizice získala 2,337 milionu korun. Dostala také darem 135 děl v hodnotě 146.000 korun.

"Výběr děl probíhal také s ohledem na přípravu expozic pro nové prostory galerie ve Winternitzových automatických mlýnech. Sbírka byla obohacena o práce klasiků majících vztah k Pardubickému kraji, zvláště v návaznosti na úspěšnou výstavu Starý psi, a o díla výtvarníků a výtvarnic střední a mladší generace," uvedla ředitelka galerie Hana Řeháková.

K nejvýznamnějším loňským akvizicím patří obraz Bedřicha Dlouhého Testování baroka (Caravaggio) z roku 1988 za 700.000 korun. "Střetává se v něm několik pólů autorovy tvorby, programový návrat k minulosti, zalíbení v malbě barokních velikánů, principy asambláže a především téma testování, zkoušení," uvedla Řeháková. Skutečnost, že jde o zásadní dílo, dokládá jeho instalace na Dlouhého monografické výstavě v Galerii hlavního města Prahy.

Mezi nákupy v roce 2020 dále vyniká rozměrné sousoší Slunečné dědictví synům a dcerám z roku 2019 od Anny Hulačové, která patří k nejvýraznějším a nejoceňovanějším českým autorkám současnosti. Její tvorba je pravidelně zastoupena na výstavách v České republice i zahraničí. Za přínos galerie považuje dar souboru 130 juvenilních prací Františka Kyncla, které vhodně doplňují kvalitní soubor jeho děl ve sbírce, letos rovněž obohacený o dvě Fonetické malby. Mezi další autory, jejichž díla galerie zakoupila, patří například Jolana Havelková, Patrik Hábl, Tomáš Švéda, Jakub Švéda, Jan Kovářík, Jiří Lacina, Josef Procházka, Vladimír Skrepl a Ivana Lomová.

V roce 2029 galerie získala do sbírek 25 nových děl. Za exponáty vydala 3,887 milionu korun, pět získala darem. V letech 1989 až 2018 koupila nebo dostala 262 obrazů, 77 plastik, 596 kreseb a 381 grafických listů. Vznikem nové fotografické sbírky, která zahrnuje především rozsáhlý soubor negativů a fotografií pardubického fotografa Jiřího Tomana, dosáhl počet přírůstků v tomto období čísla 11.371.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK