Kvůli LGBTQ+ symbolice bylo v Turecku zatčeno několik studentů

Studenti Bosporské univerzity zorganizovali protesty proti dosazení Meliha Bulua, jehož akademická kariéra je spojena s plagiátorstvím, je známý svými homofobními názory a je právem považován za Erdoğanova muže, na post rektora. V rámci protestů byla použita také LGBTQ+ symbolika, kvůli které bylo zatčeno několik studentů.

Protestující studenti proti dosazení Meliha Bulua na post rektora. Zdroj: Wikimedia Commons

Poté, co byl na počátku ledna vládou dosazen politik, ekonom a manažer Melih Bulu na post rektora Bosporské univerzity, zorganizovalo studentstvo několik protestů. Bulu se v akademické sféře netěší dobré pověsti a navíc je právem považován za Erdoğanova muže. Trnem v oku byly nejen kontroverze spojené s jeho homofobními názory, které uveřejňoval na Twitteru, ale také plagiátorská aféra. Jeho článek z roku 2011 zabývající se konkurenceschopností tureckých měst vykazuje totiž značné shody s kolektivním článkem vydaným v časopise International Journal of Urban and Regional Research (2004, 28/3) s názvem The environment and the entrepreneurial city: searching for the urban „sustainability fix“. Plagiátorství se však údajně měl dopustit již ve své doktorské práci. Bulu nařčení, jak je v takových případech zvykem, popírá. Studentům i pedagogům však přesto nejvíce vadí forma jeho zvolení a upozorňují, že dosazení rektora vládou, respektive Erdoğanem, je bezprecedentní zasahování do akademických práv, svobod a pravomocí. Ostatně Bulu má nyní problém obsadit prorektorská místa, jelikož s ním nikdo nechce spolupracovat.

V souvislosti s protesty proběhla výstava, na níž bylo prezentováno anonymní dílo zobrazující mytické stvoření Shahmaran (napůl žena a napůl had) v centru Kaaby, posvátné islámské lokality v Mekce. Nad tímto výjevem se klenula duha jako LGBTQ+ symbol, která hluboce pobouřila a urazila pravověrné islamisty v čele s předními představiteli Turecka, a to do té míry, že byla záhy zatčena čtveřice nebo pětice údajně zodpovědných osob (zde se média neshodují v počtu zadržených, viz BBC a The Art Newspaper). Ministr vnitra Sulejman Sojlu odsoudil zatčené studenty jako zvrhlíky bez respektu k tradicím. Oficiální výroky ze strany istanbulské radnice pak považují studentské protesty za ošklivý útok na náboženskou víru. Ibrahim Kalin, pravá ruka prezidenta, uvedl, že svoboda projevu a ani právo na protest nemohou urážející dílo obhájit. Podle něj si aktéři zaslouží trest. Následně po zatčení zmíněných studentů se spustila lavina dalších studentských protestů po celém Turecku a v současnosti je jejich zatýkání na běžném „pořádku“.

Bosporská univerzita byla již dlouhou dobu místem opozice vůči Erdoğanovi, jenž se ji prostřednictvím dosazení nového rektora snaží ovládnout, podobně jak činí Viktor Orbán v Maďarsku. Útoky na akademické svobody se tak stávají průvodním jevem vzniku nových forem diktatury. Jelikož je situace LGBTQ+ menšin v Turecku dlouhodobě velice nepříznivá, univerzita a studentstvo nemají ani tolik potřebnou podporu veřejnosti, jejíž reakce jsou velice rozporuplné. Vládnoucí moc tak běžně zneužívá tuto tematiku k manipulaci s veřejným míněním. Události na univerzitě totiž nejsou pochopitelně prvním takovým případem. Jak uvádí The Art Newspaper ve zmíněném článku, turecké úřady na konci minulého roku zadržely Cihana Erdala, a to téměř po sedmi letech, které uplynuly od jeho údajného prohřešku. V roce 2014 totiž podepsal otevřený dopis podporující Kurdy. Erdal se díky své příslušnosti ke gay menšině právem obává o svou bezpečnost ve vězení. Podle organizace Human Rights Watch se Turecko postupně stává pro LGBTQ+ menšiny nebezpečnou zemí.

Martin Vaněk | Narozen 1982, je historik umění, kurátor a výtvarný kritik. Vystudoval dějiny umění a český jazyk a literaturu na FF MU v Brně. Od roku 2017 je doktorandem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pracoval jako kurátor v Muzeu Jindřichohradecka, Alšově jihočeské galerii a také v metodickém centru při Moravské galerii. Je spoluautorem stálé expozice AJG s názvem Meziprůzkumy. Sbírka AJG 1300–2016 (2017, 2018, 2019, 2020). Působí jako externí kurátor AJG, externí kurátor Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Je členem iniciativy Je to i tvoje město.