Vyšla autorská publikace Barbory Kleinhamplové a Evy Koťátkové

Institut úzkosti vydal spolu s nakladatelstvím ArtMap autorskou publikaci Barbory Kleinhamplové a Evy Koťátkové s názvem 12hodinová konference. Kniha, kterou graficky zpracoval Jan Brož, vznikla na základě výzkumu v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. V roce 2019 autorky realizovaly stejnojmennou performativní událost – snovou skupinovou inscenaci vypovídající skrze slova, obrazy a jednotlivé příspěvky o životě a práci zaměstnanců této instituce.

Kostrou publikace je scénář performativní události členěné na tři části: Konference, Halucinace a Soud. Zatímco první dějství je sérií konferenčních příspěvků, druhé se mění v noční krajinu, ve které zaměstnanci a zaměstnankyně pracují ze spaní, aby nakonec své vystoupení zakončili*y kolektivní obžalobou. Během ročního terénního výzkumu v NÚDZ uskutečnily autorky více než 70 rozhovorů s tamními zaměstnanci a zaměstnankyněmi s cílem vytvořit subjektivní portrét instituce, která úzkost zkoumá, ale také generuje. Kniha přináší, spolu s rozsáhlou obrazovou částí, pohled do každodenních rituálů, pracovních úkonů, snů a vizí, ale také na tlaky a úzkosti zaměstnanců.

 „Práce se mi dostává do snů. Ty se často odehrávají v našem bytě. V bytě je rodina, ale také návštěvy. Jsou tam taky šéfové z ÚNDZ. Například: Šéf je nemocný. Leží v mojí posteli, v našem bytě. Moje maminka se o něj stará. Vaří mu čaj, ale já musím být potichu, abych ho nerušila.

Nebo se mi zdá, že jsem milencem svojí kolegyně. Kolegyně z magnetické rezonance. Hledám pro nás nějaké vhodné misto v budově.

Nebo se mi zjevil ve snu kolega, který mi není v reálu vůbec sympatický, ale díky tomu snu se to změnilo.

Zdává se mi taky o nějaké konferenci, jsou tam lidé z ÚNDZ, velká masa lidí. Něco na způsob team-buildingu. Koná se mimo Prahu. Lidé jezdí na koni a zároveň u toho pracují. Hrají nějakou záhadnou hru. Něco jako Pevnost Boyard. Nejsou tam ale jasně stanovená pravidla: nikdo neví, podle čeho se vlastně hraje. Sny se mi často vybavují i za dne, v práci. Zapisuju si je. Nestíhám: to je můj permanentní pocit.

Autorky děkují všem zaměstnancům a zaměstnankyním NÚDZ, kteří*é se do projektu zapojili*y.

Barbora Kleinhamplová & Eva Koťátková, 12hodinová konference. ArtMap a Institut úzkosti. Praha, 2020. ISBN 978-80-907873-2-2

Publikace vyšla v českém a anglickém jazyce a je možné ji zakoupit v Knihkupectví ArtMap.

knihkupectvi@artmap.cz

+420 773 679 612

Kniha vyšla za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, Státního fondu kultury České republiky a Goethe-Institutu.