V New Yorku byla zahájena výstava Loos in Pilsen, jež putuje po světě

21. 1. 2021ČTK Infoservis

V galerii Českého centra New York bude ode dneška k vidění multimediální výstava Loos in Pilsen, věnovaná dílu a působení světově proslulého architekta Adolfa Loose v Plzni. Putuje po světě a už se úspěšně představila v Tel Avivu. Vernisáž v Bohemian National Hall bude kvůli pandemii on-line. Expozice se letos dále přesune do Paříže, Tokia, Bruselu, Berlína, Mnichova a Vídně. Vznikla ve spolupráci Českých center a Západočeské galerie. Partnery jsou město Plzeň a Plzeň-TURISMUS. Autorem výstavy je Petr Domanický, kurátor sbírky architektury, který se tématem Adolfa Loose dlouhodobě zabývá.

"USA Loose významně ovlivnily. Pobýval zde tři roky (1893 až 1896) a živil se převážně manuální prací. Studoval styl Louise Sullivana, významného představitele chicagské školy. Jeho nejvýznamnějším počinem na americkém kontinentu je neúspěšný návrh projektu Chigaco Tribune," řekl šéf Českého centra New York Miroslav Konvalina. Loosův návrh, připomínající dórský sloup, inspiroval postmodernisty užitím historických motivů. Po návratu ve své tvorbě využíval některé prvky amerických domů, jako je obytná "hala" s odpočinkovým koutem, krbem a trámovým stropem.

Dnešní vernisáž bude on-line. "O to důležitější bude doprovodný program, který České centrum k této výstavě chystá. V pátek 26. února to bude přenos koncertu z jednoho z plzeňských Loosových interiérů, konkrétně z bytu rodiny Voglových na Klatovské 19, kde zahraje místní Pilsner Jazz Band a do Ameriky pozdraví představitelé města, kraje i Západočeské galerie," řekla mluvčí galerie Gabriela Darebná.

Hlavní doprovodnou akcí pak bude česko-rakousko-americká odborná on-line konference Loos: Hledání prostoru moderního života. "Bude se zabývat jak historickými transatlantickými architektonickými souvislostmi, tak i implikacemi do současnosti," uvedla mluvčí. Na americké straně projekt podporují české zastupitelské úřady v New Yorku, Washingtonu a Chicagu, agentura CzechTourism, Austrian Cultural Forum New York a řada osobností z akademické sféry a architektury.

"Jsem rád, že výstava Loos a Plzeň putuje po Českých centrech v zahraničí i v této složité době. Pro Západočeskou galerii je příležitostí představit práci našich badatelů," řekl ředitel Západočeské galerie Roman Musil. Podle něj patří Plzeň společně s Vídní mezi města s největším počtem Loosových interiérových realizací a jednu z nich, takzvanou Semlerovu rezidenci, galerie spravuje. Výstava vznikla s finančním příspěvkem města Plzeň, které věnuje rekonstrukci i prezentaci Loosových interiérů velkou péči. Více informací o prohlídkách a chystaných kulturních akcích v Plzni lze najít na stránkách www.adolfloosplzen.cz.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK